Și noi avem de învățat de la cititorii revistei Practic-Idei!

0
Mihai Nicolae
Dragi cititori,
De multe ori primim scrisori de la voi în care vă arătați recunoștința pentru lucrurile aflate de la colaboratorii Practic-Idei. Dar revista nu este un ajutor doar pentru voi, cei ce o cumpărați și o lecturați lună de lună; și noi, cei din redacție, avem foarte multe lucruri de învățat din articolele voastre și deseori aplicăm sfaturile voastre practice în propria casă și viață.
Și pentru că nu este suficient doar să spunem asta, am cules și dovezi, în vizita făcută la familia colegei noastre, Monica Viericiu. Împreună cu soțul ei, Adrian, și fetița, Gabriela, ne-a făcut o primire călduroasă și ne-a împărtășit câte ceva despre casa și pasiunile ei.
Ce ne poți spune despre casa în care locuiești?
A fost ridicată de părinții mei, acum 10 ani, din economiile lor de-o viață. De-a lungul anilor, i-am adus diverse îmbunătățiri, am izolat termic anumite zone din casă și unchiul meu a construit un șemineu decorativ pentru living. Acesta are instalație electrică încorporată și urmează să îi îmbunătățim aspectul prin includerea unui panou electric care va simula focul. Conceptul întregii case a fost gândit de tatăl meu, care și-a dorit să construiască mai mult decât o locuință, un cămin pentru toată familia, în care putem fi aproape unii de ceilalți. Cea mai recentă lucrare de amenajare a casei a fost compartimentarea spațiului de la mansardă. Dorind să mărim spațiul locuibil, am împărțit spațiul în funcție de necesități și într-una dintre camere am realizat un mic “muzeu”, în care strângem cu drag tot felul de obiecte vechi. Dorința ca acest spațiu să ia contur a fost a bunicii mele, care are frumoasa vârstă de 87 de ani și, pentru că țineam în lăzi tot felul de lucruri “prețioase” (nu ca valoare financiară, ci sentimentală și istorică), am fost cu toții de acord ca această dorință să fie realizată.
Ce fel de obiecte adăpostește această cameră?
O varietate de obiecte, de la costume populare care au aparținut bunicii și soacrei mele, la poze vechi, de acum 60 de ani, la ulcele, farfurii, statuete, obiecte pe care le realizez eu din diverse materiale. Multe dintre acestea sunt dăruite de prieteni care, de când au aflat de pasiunea noastră de a colecționa obiectele vechi, cum fac curat prin vreun pod de pe la țară, ne mai trimit câte o ulcică, un fier de călcat pe cărbuni, un șervet lucrat manual și tot așa. Dacă vasele sunt sparte sau au vopseaua cojită, încerc să le restaurez, folosindu-mă de lut și vopseluri speciale. Am primit o pendulă nefuncțională, din lemn, care avea 3 rânduri de vopsea scorojită pe ea; am curățat-o bine și am vopsit-o în negru, pentru a contrasta cu pereții albi și a da o notă de sobrietate colțului respectiv. În interior, în locul ceasului, am pus o poză veche din albumul familiei. Astfel, a devenit o mică vitrină, care adăpostește amintiri.

Mihai Nicolae
Având în vedere că se apropie sărbătorile, cum vă pregătiți de această perioadă?
Sărbătorile de iarnă sunt preferatele mele; încă din august încep să mă gândesc la Crăciun, la cum să decorăm casa și ce obiecte cu specific de sărbătoare să meșteresc. Am o ladă plină cu resturi de materiale, hârtii, lut, textile, globuri sparte și în fiecare an, în funcție de timpul liber, realizez câte ceva pentru aceste sărbători dragi. De asemenea, îmi place să colind târgurile cu specific care se desfășoară în București în această perioadă și, deși mereu îmi propun să nu cumpăr nimic, e imposibil să plec de acolo fără o decorațiune, cât de mică.
Ai vreun mesaj pentru cititori?
Dragi cititori, vă mulțumesc pentru ideile pe care le-ați trimis revistei Practic de-a lungul timpului și care m-au inspirat și pe mine în confecționarea diverselor decorațiuni. Vă doresc sărbători fericite, un an nou mai bun și multe bucurii alături de familie!
CĂTĂLINA VIERU

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply