Și familiile de albine au nevoie de izolare termică iarna (I)

0

Revin cu o scrisoare pentru a împărtăși cititorilor din tainele vieții care se desfășoară în interiorul unui stup de albine.
Familia de albine, în condițiile meteo-climatice din țara noastră, petrece în decursul unui an un sezon activ care se desfășoară din martie până în octombrie, și o perioadă de relativă inactivitate – din noiembrie până în februarie. În aceste condiții vara calendaristică este pentru albine o perioadă în care toate activitățile se concentrează asupra procurării de rezerve de hrană și depozitării lor în fagurii din cuib.
Pentru supraviețuirea familiei de albine cât și pentru întreținere și dezvoltare, albinele au nevoie de: aer, apă, glucide, proteine, lipide, microelemente. De data aceasta explic procesele care au loc în timpul perioadei „inactive“ a familiei de albine, care începe cu luna noiembrie.
Organismul albinelor care vor ierna acumulează o rezervă de albumine proprie în „corpul gras“. Pe fagurii din care a eclozat ultima generație de puiet a anului, se conturează viitorul spațiu de iernare. Ghemul de iernare este alcătuit din albine care au intrat în celulele goale și altele înghesuite în spațiile dintre faguri. Temperatura din interior scade de la 35 grade Celsius la 25 grade Celsius, în final la periferia ghemului temperatura este de 10 grade Celsius. Populația de albine se încălzește tremurând, când în „coaja“ ghemului de iernare temperatura scade sub 10 grade Celsius (albinele au la nivelul antenelor lucrătoare organe sensibile la schimbări de temperatură), astfel temperatura poate fi redresată; și prin consum de miere are loc o încălzire.
Cu cât ghemul de iernare se apropie mai mult de forma sferică cu atât șansele de supraviețuire sunt mai mari și cantitatea de hrană glucidică pe care o consumă este mai scăzută.
Dacă familia de albine are rezerve de hrană suficiente și bine stocate, nu va îngheța, dar dacă nu dispune de hrană suficientă moare de foame. Toată iarna atenția apicultorului trebuie orientată nu numai pe ritmul de consum al rezervelor de hrană, ci și pe aerisirea stupului.
Albinele care au hrană suficientă și corect plasată nu mor de frig, însă ventilația incorectă poate duce la pieirea familiei. Familia de albine are nevoie și în timpul iernării de apă, pe care o obțin singure. Numai astfel albinele reușesc să consume mierea și să supraviețuiască.
Articolul continuă cu partea a doua!
apicultor Ana-Maria Hrițuleac, sat Sici, com. Pericei, jud. Sălaj

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply