Și familiile de albine au nevoie de izolare termică iarna (II)

0

Revin cu o scrisoare pentru a împărtăși cititorilor din tainele vieții care se desfășoară în interiorul unui stup de albine.
Caută și prima partea a articolului!
La sfârșitul iernii, cam la începutul lunii februarie, în interiorul ghemului de iernare urcă din nou temperatura, o dată cu creșterea lungimii zilei, matca începe să depună ouă.
În prima parte a iernii, când în ghem nu există puiet, temperatura în interiorul acestuia este de 20-25 grade Celsius, iar în partea a doua a iernii, când apare puietul temperatura urcă la 34-36 grade Celsius. Pentru a ajuta albinele în menținerea acestei temperaturi, apicultorul trebuie să facă o împachetare a cuibului. La stupii orizontali și verticali, pentru păstrarea căldurii în cuib, odată cu restrângerea acestuia, se așază după diafragma reducătoare o salteluță confecționată din paie, cârpe, talaș, iar deasupra podișului se pune un strat de ziar (nu hârtie lucioasă, ci normală pentru că absoarbe vaporii de apă) și deasupra o salteluță mai groasă.
La fel de importantă, ca izolarea termică, este asigurarea unei bune ventilații prin aerisirea stupilor iarna. Pentru aceasta avem mai multe modalități: reducerea urdinișului inferior, crearea de orificii de ventilație în podișor, așezarea distanțată a unei scândurele din podișor pentru a realiza o deschidere de 1-2 cm. Prin intermediul acestor orificii vaporii de apă rezultați în urma metabolismului sunt eliminați în exteriorul cuibului unde sunt absorbiți de pernele de protecție așezate pe podișor, de unde se evaporă prin orificiile de ventilație cu care trebuie să fie prevăzuți stupii în părțile laterale ale capacelor. Stupii stau ușor înclinați spre urdiniș pentru a preveni stagnarea apei pe fundul acestora.
Apicultorul trebuie să protejeze stupii de atacul dăunătorilor: șoareci, fluturele „cap de mort“, prin instalarea la urdinișuri a gratiilor.
Albinele iernează în bune condiții și fără pierderi dacă sunt respectate condițiile de mai sus și tot în acest scop trebuie asigurată liniștea în stupină, albinele trebuie protejate împotriva zgomotelor provocate de oameni, păsări, animale domestice. Apicultorul trebuie să supravegheze și să controleze modul în care iernează familiile de albine și să intervină pentru remedierea situațiilor necorespunzătoare ivite.
Iarna când lucrările în stupină sunt reduse, apicultorul poate repara stupii goi de rezervă, îi poate dezinfecta, poate aproviziona stupina cu materiale și utilaje necesare în sezonul apicol următor, aceasta e și perioada potrivită pentru extracția cerii din fagurii reformați.
În cazul în care apar zile calde și însorite, apicultorul stimulează zborurile de curățire prin deschiderea completă a urdinișurilor, ridicarea capacelor și a salteluțelor și urmărește zborul de curățire care dă informații despre starea familiilor.
Ciclul anual al familiei de albine este strâns legat de succesiunea anotimpurilor. Există albine începând din apropierea cercului polar până la ecuator. În emisfera nordică, ciclul biologic anual al familiei de albine nu are decât o scurtă perioadă activă și o iernare foarte lungă, în timp ce la tropice albina este activă tot anul.
Ciclul biologic anual este foarte important pentru cei care vor să înțeleagă ce se întâmplă în stup în cursul unui an. În fiecare zonă există, în funcție de latitudine, altitudine și particularitățile climatice un ciclu biologic de dezvoltare a familiilor de albine legat de ciclul înfloririlor. Cunoscând forma ciclului biologic din zona respectivă, apcultorul va fi scutit de multe greșeli și muncă inutilă.
Doresc numai bine tuturor cititorilor și redacției!
Ana-Maria Hrițuleac, sat Sici, com. Pericei, jud. Sălaj

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply