Și camelia are nevoie de repaus, altfel nu înflorește bine

0
Foto: arhiva Practic Idei
Foto: arhiva Practic Idei
Mariana Militaru, Cumpăna, jud. Constanța
Dragă redacție,
Vă spun câte ceva despre trandafirul japonez care nu este unul și același cu trandafirul chinezesc, așa cum multe persoane au tendința să creadă.
Acești trandafiri nu sunt pretențioși, dar se prind mai greu. Tradafirul japonez face parte din marea familie a arbuștilor de ceai, în latină numindu-se Camelia japonica și e mereu confundat cu trandafirul chinezesc, care se mai numește și Hibiscus rosa sinensis.
Diferența o face forma specifică a florilor și a frunzelor pe care cele două plante le au. Floarea trandafirului japonez aduce mai mult cu o roză cu tente de garoafă, în timp ce aceea a fratelui chinez arată ca o pâlnie (soiurile cu flori simple). Frunzele cameliei sunt lucioase și netede pe margine, pe când cele de Hibiscus au crestături.
În funcție de varietate, trandafirul japonez înflorește și iarna. Mai precis din octombrie până în mai. Apoi trebuie neapărat ținut în repaus 1-2 luni. Ca să ne bucure cu florile lui, trandafirul japonez nu trebuie stresat cu temperaturi prea mari, apă rece sau întuneric. De aceea e bine să reținem că adoră locurile răcoroase, dar nu mai reci de 10 grade Celsius, bine luminate, însă fără ca lumina să cadă direct pe el.
În plus e important ca apa pe care o folosim la udat, doar când pământul s-a uscat la suprafață, să fie caldă și necalcaroasă. În perioada de formare a florilor și când sunt gata să se deschidă, este obligatoriu să nu schimbăm deloc locul plantei. Mugurii și bobocii sunt deosebit de sensibili și cad la cel mai mic disconfort. La fel se întâmplă și dacă sunt udați prea tare sau dacă trec brusc de la o temperatură la alta.
La trandafirul japonez înmulțirea este destul de grea în condiții de apartament, dar ea poate totuși să fie realizată. Înmulțirea se poate face prin semințe recoltate toamna și plantate în primăvara următoare în pământ obișnuit de flori, folosit și pentru plantele adulte. E foarte important ca umiditatea și temperatura patului de pământ să fie constantă (20-22 grade Celsius).
Aceleași condiții sunt necesare și în cazul înmulțirii prin butași. Aceștia trebuie să fie prelevați din vârfuri, să aibă o lungime de 5-10 cm și cel puțin două noduri pe butaș. Pământul în care sunt plantați  e bine să fie tratat cu stimulatori de înrădăcinare.
Vă trimit și o poză cu trandafirul meu chinezesc oranj, care a înflorit toată iarna. Promit să revin.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply