Sfaturi utile pentru alegerea si intretinerea unei hote

0

Hota ne scapa de mirosurile neplacute, de aburul si fumul emise in timpul procesului de gatit, ceea ce creeaza o atmosfera mai placuta in casa.

Insa pentru ca alegerea hotei sa fie cea mai potrivita, trebuie sa fiti atenti la cateva detalii:
– Ca regula generala, dimensiunea plitei nu trebuie sa fie mai mare decat dimensiunea hotei, mai ales daca exista corpuri de mobilier suspendate.
– Necesarul de capacitate de aspirare este dat de volumul aerului din bucatarie. Hota trebuie sa fie capabila sa inlocuiasca volumul de aer din bucatarie de 10 ori intr-o ora. Exemplu: Daca volumul unei bucatarii este de Lx l x h=5m x 3m x 3m=45 mc, capacitatea de evacuare a hotei trebuie sa fie de minim 450 mc/h.
– Distanta minima intre hota si plita trebuie sa fie de 65 cm; o distanta mai mica afecteaza functionarea hotei in timp ce o distanta mai mare afecteaza eficienta hotei.
– Atat diametrul orificiului de perete, cat si al tubului de evacuare trebuie sa fie de minimum 120 mm.
– Pentru a crea un flux de aer care sa orienteze aburii si fumul catre suprafata de aspirare, porniti hota cu cateva minute inainte de a incepe prepararea alimentelor.
– Lasati hota sa mai functioneze cateva minute dupa terminarea prepararii alimentelor pentru a permite aburilor si mirosurilor sa fie evacuate.
– Viteza inferioara este suficienta evacuarii aerului viciat in cazul preparatelor care emana mirosuri si aburi scazute
– Viteza superioara este necesara doar cand preparatele emana puternic mirosuri, fum si aburi.
– Hota se intretine cu un burete usor umezit si o cantitate mica de sapun neutru, dupa care se limpezeste cu o carpa umezita si se usuca bine cu o carpa moale.
– In cazul hotelor din inox sensul de stergere trebuie sa urmeze sensul de slefuire.
– Filtrele de grasime trebuie spalate conform indicatiilor din instructiunile de instalare, utilizare si intretinere, la 2 luni sau chiar mai des in cazul utilizarii intensive.
– Filtrele din carbune trebuie inlocuite conform indicatiilor din instructiunile de instalare, utilizare si intretinere, la 4 luni sau chiar mai des in cazul utilizarii intensive.

Articol publicat pe www.femeia.ro

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply