Sfaturi pentru amenajarea unui apartament tip studio

0

apartament studio

O garsonieră sau un apartament tip studio înseamnă, de obicei, un spațiu relativ mic. Totuși dacă apartamentul tău nu măsoară mai mult 30-35 de metri pătrați nu înseamnă că trebuie să fie și înghesuit sau neprimitor. Specialiștii în design interior sunt de părere că un spațiu mic poate fi transformat într-o locuință confortabilă, dacă sunt respectate câteva sfaturi. Iată care sunt cele mai importante.

Utilizează întreg spațiul

Dacă într-o casă mai mare poți lăsa anumite spații goale, într-un apartament tip studio este extrem de important să te folosești de tot spațiul pe care îl ai la dispoziție. Practic, îți dorești ca în el să încapă și spații de depozitare și spațiul de relaxare sau de dormit și cel destinat bucătăriei. Dacă te întrebi cum pot încăpea toate în 30 de metri pătrați, designerii te sfătuiesc să începi să vezi încăperile atât în plan orizontal cât și vertical.

Nu contează că holul de la intrare nu are mai mult de doi metri pătrați. El are cel puțin un perete de peste 2 metri și jumătate înălțime care poate adăposti un dressing încăpător. Folosește dulapuri cu uși glisante, pentru a economisi din spațiu.

De altfel, toate piesele de mobilier alese într-un apartament tip studio trebuie să pună accentul pe funcționalitate. Alege, de exemplu, o masă de cafea care are și spațiu de depozitare sau care poate fi folosită ca scaun, dacă îi atașezi o pernă. Sau o canapea extensibilă, care să transforme spațiul de relaxare cu prietenii, într-unul de dormit. Poți folosi și sisteme de paturi ascunse în perete, pentru a evita supraîncărcarea spațiului.

Un alt sfat de la specialiști este să folosești separatoare pentru cameră. Astfel, poți delimita zonele diferite ale locuinței: bucătăria, dormitorul, livingul. Un separator poate fi o bibliotecă, o draperie sau un perete fals.

Setează-ți gradul de confort

Cine spune că un spațiu mic este lipsit de confort? Într-un apartament tip studio poți avea toate condițiile pentru un trai excelent. Este important să îți setezi de la început gradul de confort dorit, cu atât mai mult cu cât un spațiu mai mic poate avea diverse avantaje. În ce privește încălzirea locuinței, începe cu o centrală termică pe gaz, de calitate, care va ocupa puțin spațiu și îți va oferi autonomie. Modelele moderne de centrale termice au un design plăcut și sunt extrem de silențioase. În plus, nu este nevoie să ocupi spațiul cu calorifere mari sau alte electrocasnice pentru încălzire, cum sunt aerotermele sau boilerele.

Folosește nuanțe potrivite

Paleta de culori aleasă poate fie să lumineze apartamentul, fie să îl facă să pară înghesuit. De aceea, ține cont de sfaturile specialiștilor în design, atunci când alegi nuanța pereților sau culoarea mobilei. Culorile puternice, saturate, vor încărca spațiul și îl vor face să pară și mai mic.

Cel mai bine este să mergi pe culori neutre, alb sau nuanțe de bej, galben pai etc. Acestea vor crea senzația de spațiu și vor oferi mai multă luminozitate apartamentului tău.

Mobila ar trebui să urmeze aceleași principii, să fie în nuanțe deschise și cu un design minimalist. Poți folosi accente de culoare în anumite zone ale apartamentului pentru contrast. Petele de culoare pot fi fie un tablou, pernele de pe canapea sau un covor fistichiu.

Un alt sfat de la designeri este să folosești același tip de pardoseală în tot apartamentul, cu excepția băii. Vei da astfel impresia că spațiul este unitar și mai mare decât este de fapt.

Indiferent de câți metri pătrați are locuința ta, o poți transforma într-un spațiu confortabil și util, aplicând aceste sfaturi simple de la designerii de interior. Nu uita că cel mai important lucru este să te simți bine acasă.

 

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: pexels

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply