Setea excesivă semnalează și la animale afecțiuni grave

0
Foto: Maria Trică
Maria Trică, Râmnicu Vâlcea
Stimată redacție și dragi cititori,
Dacă pisica ta sau câinele bea și urinează foarte mult, aceste simptome se pot datora unor afecțiuni grave. O vizită la veterinarul tău devine necesară, la fel ca și examenele de laborator.
Animalul tău trebuie să bea permanent apă proaspătă, fiindcă deshidratarea îi perturbă funcțiile vitale. Câinele consumă în medie 20 ml de apă pe kilogram/corp. Alimentația are o influență directă asupra setei. Animalele care mănâncă hrană uscată consumă mai multă apă. Pisica, animal originar din zonele aride, nu este un mare “băutor”. În cazul în care nevoia de lichid crește brusc, mai ales la o trecere prea rapidă la alimentația cu crochete, pisica are dificultăți în adaptare. Acest lucru o expune calculilor urinari.Sfatul meu este să treci la alimentația cu hrană uscată progresiv. Anumite medicamente (diuretice, corticoizi) pot declanșa o creștere a cantității de urină, compensată printr-o mare senzație de sete. Afecțiunile cu aceleași simptome sunt:
Insuficiență renală cronică – leziunile renale modifică eliminarea unor elemente ale sângelui, care antrenează o proastă „epurare“ a organismului. Apetitul se diminuează, animalul are o senzație acută  de sete și stă în preajma bolului cu apă sau a robinetului.
Infecțiile cronice – este cazul piometritei (infecție a uterului). Diagnosticul se pune în urma unei ecografii și în urma unei analize de sânge, care arată numărul crescut al globulelor albe.
Diabetul zaharat – provoacă un consum excesiv de apă, unii câini ajungând și la 10 l pe zi.
Leziunea glandelor su­­pra­­­renale – antrenează o afecțiune relativ frecventă la câini, numită sindromul Cushing. Animalul bea mult și prezintă leziuni cutanate.
Anumite maladii afectează funcționarea ficatului, deci provoacă o insuficiență hepatică cronică.
Înainte de a stabili un diagnostic, veterinarul face un examen clinic și solicită analize. Analiza urinei permite detectarea excesului de zahăr în sânge (diabet zaharat), a lipsei pigmenților biliari (afecțiuni hepatice) sau deficitul de proteine (afecțiuni renale). Examenul sângelui arată nivelul anormal de glucoză (diabet zaharat), de creatinină sau de uree (insuficiență renală cronică) sau a transaminazelor (insuficiență hepatica). Dacă apetitul reflectă o condiție bună de sănătate a animalului, consumul de apă semnalează adesea afecțiuni.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply