Șepci și căciuli croșetate

2

Melania Comănescu, loc. Vadu Pașii, jud. Buzău
Dragii mei,
În continuare aș vrea să îi răspund domni­șoarei Georgiana Cozma din București în legătură cu realizarea căciulilor cro­șetate.
Pentru anotimpul rece am croșetat câteva accesorii din fire mai groase. Pentru acestea am folosit o croșetă metalică. Lucrurile croșetate se confecționează ușor dacă adaugi și dragoste. De regulă, căciulile croșetate sau beretele se încep din creștetul capului, lucrând circular către frunte. Lucrul se începe cu 5-6 puncte de lănțișor ce se unește la capete, obținând un cerculeț. Pe acest cerculeț se începe lucrul cu 7-8 puncte-piciorușe mari. Se lucrează în raze, crescând la fiecare rând cu câte 2 piciorușe în interiorul razelor. Eu am ales un model ușor de croșetat, lucrând piciorușul mare o dată luând firul pe exteriorul piciorușului din rândul anterior, iar piciorușul următor l-am lucrat luând firul pe interiorul piciorușului din rândul
anterior.
Am mai croșetat și o șapcă de culoare neagră și un fular asortat pe care le-am purtat iarna trecută, lucrate după aceeași tehnică. Viziera am obținut-o de la o șapcă veche a soțului, peste care am croșetat piciorușe mari, simple și apoi am cusut-o cu ață de aceeași culoare de șapcă. În timpul croșetatului se pot folosi mai multe culori asortate, iar pentru un plus de originalitate se pot înfrumuseța cu floricele croșetate, frunze și mărgele. Eu am folosit și un fir de culoare portocalie și astfel șapca se face remarcată.
Pentru Andreea am croșetat o căciuliță folosind aceeași tehnică până la jumătatea capului apoi am continuat cu piciorușe mari separate de un punct de lanț, obținând o plasă. Am încheiat căciulița cu o margine din colțișori obținuți din ochiuri de lanț prinse la baza lucrului. Am aplicat pe căciuliță și o floricică frumoasă croșetată, iar fetița mea a îndrăgit-o mult și a purtat-o toată primăvara. Croșeta cu care se lucrează se alege în funcție de grosimea firului, spre exemplu dacă firul folosit e gros se alege o croșetă numărul 2-3, iar dacă firul e subțire croșeta va avea numărul 6-7. În timpul lucrului firul cu care se lucrează se lasă lejer pentru ca piesa lucrată să nu se strângă și nici să nu se lărgească la spălat. Sănătate și spor la lucru!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Caciuli crosetate | Revista Practic idei

  2. Pingback: Modele pe etamina | Revista Practic idei

Leave A Reply