Semnele căldurilor la cățele

2

medic veterinar Mihai Dincă, București
Stimați cititori,
Periodic, comportamentul cățelelor se schimbă, deoarece intră în perioada numită popular drept „călduri”. Ce anume înseamnă aceasta și cum se manifestă mai precis, vă prezint în rândurile următoare.
Estrul este perioada din timpul ciclului reproducător în care cățeaua își manifestă interesul pentru împerechere și în care ea foarte probabil a ovulat sau este pe cale să ovuleze. Estrul începe când cățeaua îi permite masculului monta și se termină atunci când comportamentul ei receptiv încetează. Cățelele ating maturitatea sexuală (pubertatea) la vârsta de 4-18 luni în funcție de rasă, moment când au primul lor estru. Există o variabilitate foarte mare între rase și chiar între exemplarele aceleași rase. Cățelele din rasele de talie mică intră mai devreme în călduri și mai des (pot prinde 2 cicluri în fiecare an, spre deosebire de o cățea de talie mare care prezintă un interval mai mare între călduri), astfel o cățelușă Pinscher pitic poate intra în călduri de la 5 luni, cu o medie de 6 luni, pe când una din rasa Mastiff poate avea primele călduri la 14-16 luni, însă media fiind de 10 luni.  Chiar dacă o cățea poate rămâne gestantă de la primele călduri, acest lucru nu este recomandat deoarece nu este dezvoltată complet fizic cât și mintal. Iar puii rezultați pot fi insuficient dezvoltați, cu anomalii sau în număr redus, la care se adaugă riscul ca mama să fie expusă multiplelor complicații. De aceea se preferă ca prima montă să fie la 1,5-2 ani. Ciclul menstrual durează aproximativ 3 săptămâni, după care până la următorul ciclu, adică 6-7 luni se intră într-o fază inactivă a aparatului genital.
Astfel ciclul menstrual este format din 3 faze active: proestru, estru și diestru; și o fază de repaus: anestrul.  Proestrul împreună cu estrul formează în limbaj popular „căldurile” când concentrația de estrogen din sânge este maximă. Organele genitale externe ale femelei se tumefiază (umflă) și se înroșesc, apar secreții roșii, ce devin apoi limpezi. Comportamental poate prezenta iritabilitate, lipsa apetitului și urinări frecvente. Atrage masculii, însă ea nu va accepta avansurile. Această etapă durează 7-10 zile.  Estrul este a doua etapă a căldurilor, care durează 5-12 zile. Secrețiile treptat dispar. Acum are loc ovulația, femela fiind dornică de împerechere. Își expune zona posterioară masculilor, mișcând din coadă. Dacă nu doriți să aveți pui, este recomandat ca în această perioadă femela să rămână izolată acasă.
Diestrul este perioada care în cazul existenței montei și a fecundării, corespunde gestației (60-70 de zile). Dacă femela nu a rămas gestantă, de acum ea nu mai este atractivă pentru masculi, secrețiile încetează. Însă în sânge mai persistă un nivel ridicat de progesteron, similar celui când femela este în gestație, ceea ce poate produce la unele cățele apariția pseudogestației (ges-tația falsă) sau a piometrului (infecția uterului). Femela poate avea lactație falsă manifestată prin mărirea în volum a mamelelor și apariția unei secreții cu aspect laptos și un instinct matern puternic. Anestrul este perioada de liniște, în care uterul se reface, iar hormonii revin la un nivel minim. Durează 3-4 luni, până la apariția următoarelor călduri. Cățeaua este inactivă din punct de vedere sexual.
Ne putem da seama că a intrat în călduri cățelușa noastră și după următoarele semne: cantitățile mici de secreție vaginală sangvinolentă, neliniște, urinare frecventă, capacitatea femelei de a atrage masculii de la mari distanțe depărtare, receptivitate la masculi. Pentru determinarea exactă a debutului căldurilor se pot face analize. Dacă ciclul estral pare să fie anormal sau dacă se consideră că femela este infertilă, atunci se fac testele suplimentare de diagnostic. Există și un test sanguin care detectează relaxinul, un hormon care este depistat la cățelușele gestante fiind secretat de către placentă. Acest test poate fi efectuat încă din a 20-a zi de sarcină, deși mulți veterinari îl fac începând cu a 25-a zi. Până în a 45-a zi de sarcină nivelul de relaxină crește, pe măsură ce se apropie sorocul, fiind din ce în ce mai redus. Gestația falsă este o particularitate a cățelelor neîmperecheate ca după 4-8 săptămâni de la trecerea căldurilor să manifeste simptome de gestație. Glanda mamară se tumefiază, iar animalul își face un cuib, pregătindu-se de nașterea puilor, ulterior adună diverse obiecte, jucării, pe care le consideră puii ei. În unele cazuri glanda mamară se poate inflama și este necesară intervenția medicului veterinar cu un tratament. În perioada gestației false, urina cățelei conține substanțe puternic mirositoare care atrag masculi.
Cățelele nu au menopauză, deci ciclurile sexuale vor continua de la pubertate pe tot parcursul vieții. Există posibilitatea opririi temporare sau definitive a căldurilor. Cea temporară face apel la hormoni, sub formă de injecții sau comprimate, dar folosirea repetată poate duce la apariția metritelor și la dereglări hormonale. Cea defintivă se realizează chirurgical, prin extirparea ovarelor. Practicată înaintea vârstei de 2 ani, operația preîntâmpină apariția tumorilor mamare. Operația chirurgicală se efectuează în perioada de repaus sexual, după trecerea perioadei de călduri. Confirmarea sarcinii se face de un medic veterinar. Cea mai veche metodă de detectare a sarcinii este ecografia, este neinvazivă și foarte exactă. Bătăile inimii feților pot fi detectate din aproximativ a 25-a zi de la fecundare.  Voi reveni cu informații despre metodele de contracepție la cățele, despre avantajele și dezavantajele fiecăreia. Toate cele bune vouă și animăluțelor din ograda voastră!
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: catel | Revista Practic idei

Leave A Reply