Semănatul și răsadurile (I)

0

Primăvara este vremea să te ocupi de grădină. Iar pentru a te bucura de roade bogate, trebuie să te organizezi bine încă de la semănat. Dacă folosești semințe din producție proprie, ai grijă să fie cât mai proaspete și fără impurități. Facultatea germinativă a semințelor variază, astfel la cele de mazăre durează doar 1-2 ani, la cele de morcov și ceapă se întinde până la 2-3 ani, la cele de roșii, ardei, varză, salată se prelungește până la 3-5 ani, în timp ce semințele de castraveți și pepeni răsar și la 5-7 ani de la recoltare. Recomandat este să investești în semințe de calitate: chiar dacă au prețuri mai mari, diferența este vizibilă.

Apoi respectă toate cerințele plantelor încă din faza de răsad.

rasad
Foto: pixabay.com

Pentru a germina mai repede, semințele se pot pune la înmuiat în apă, de la două ore la salată și ridichi de lună, la trei-patru ore la varză, 12-15 ore la mazăre și fasole, 15-20 ore la castravete, pepene, dovleac, 24-48 ore la tomate, vinete, ardei. Rezultate foarte bune se obțin dacă dezinfectezi semințele ținându-le în soluție de piatră-vânătă (sulfat de cupru), cu concentrația de 0,5% (5 g la 1 litru apă). Cele de tomate și salată se țin 10 minute, cele de ardei și vinete 10-15 minute, iar cele de castraveți, pepeni, morcovi, 15 minute.

Semințele cu coajă groasă, cum sunt cele de tomate, răsar mai repede dacă sunt frecate cu nisip înainte de plantare. Dezinfectează chimic și solul (Dithane 0,5%, Captan 5%, Merpan 0,5%), ramele răsadniței și obiectele folosite aici (formalină ori sulfat de cupru). Semințele mici (morcov, pătrunjel) se acoperă cu 2-3 cm de sol, pe când cele mai mari (castraveți), cu un strat de circa 4 cm. Acoperă răsadnița cu rogojini pe care le ridici odată ce încep să răsară plantele, dar aerisește zilnic la orele prânzului. Udă periodic, dar folosește mereu apă cel puțin la temperatura din răsadniță și neapărat turnată cu o sită foarte fină.

 

Sera cu rasaduri
Foto: pixabay.com

Ca să ai succes de la început:

  • folosește semințe de calitate;
  • asigură un sol hrănitor;
  • fertilizează răsadurile;
  • ia seama la cerințele plantelor față de lumină, căldură etc.
  •  repică răsadurile când apar primele frunze adevărate;
  • călește răsadurile, reducând temperatura aerului.

Caută și a doua parte a articolului!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply