Semănăm și culegem

0

Iuliana Lako, loc. Cenad, jud. Timiș
Dragă redacție,
Vă scriu de fiecare dată cu mult drag și interes, ori de câte ori am posibilitatea. Îmi place nespus de mult revista Practic Idei, o citesc lună de lună, filă cu filă, de foarte mulți ani, chiar greu de numărat.
Mă pasionează florile, animalele, dar îmi place să îngrijesc și grădinile.
De data aceasta vă scriu cum am lucrat și cultivat grădinile, ca să avem legume proaspete și sănătoase pentru întreaga familie. Anul acesta am pășit cu dreptul, am avut un an bogat, până ce nu au dat ploile peste noi, care parcă nu se mai opreau. Asta este, trebuie să acceptăm tot ce ne dă Bunul Dumnezeu. Din primăvară totul a răsărit ca în povești și mă refer la: cartofi, morcovi, pătrunjel, usturoi, arpagic, ceapă, adică de tot ce avem nevoie peste iarnă. Iarna fusese cu multă zăpadă, îngheț, așa că pământul s-a lucrat cu ușurință. Am prășit, am plivit iarba, ca să avem o grădină curată. Dar când au dat ploile peste noi, totul s-a schimbat, în loc de sapă, a intrat coasa, că altă posibilitate nu a fost.
După prima recoltă la mazăre și fasole verde, am pregătit terenul și am semănat din nou castraveți de pus la murat pentru iarnă. Din mazărea și fasolea verde am reușit să pun la congelator și în borcane pentru iarnă. Am recoltat și usturoiul care este sănătos. La fel, sunt mulțumită și de ceapă și arpagic, din care o să avem și de vânzare. Din banii făcuți din arpagic, usturoi și ceapă, o să plătim arătura de toamnă, când terenul va fi golit.
Ne-am bucurat și de recolta de cartofi. Din păcate, din cauza ploilor, jumătate din recoltă a putrezit. Cartofii recoltați i-am ales în 3 categorii: cei mari pentru consum, cei mijlocii de sămânță pentru anul viitor, iar cei mărunți pentru animale. Ne bucurăm și suntem mulțumiți de recol, cu cât am rămas din ea. Mâncăm legume sănătoase, nu folosim îngrășăminte chimice, pe care oricum nu ne permitem să le luăm. Singurul este porumbul care nu a fost afectat de atâtea ploi. Avem o recoltă foarte bogată, nici nu țin minte când am mai avut porumb așa frumos. Așa că, cel puțin pentru animale, hrana este asigurată. Dacă ai porumb suficient, poți ține și animale.
În locuri mai ferite, la începutul lui septembrie, semănăm spanac și pătrunjel pentru recolta de primăvară. Pătrunjelul și spanacul nu sunt sensibile la gerurile de iarnă, cu condiția ca plantele să fie mărișoare. Cultvăm tot ceea ce avem nevoie: morcovi, pătrunjel, păstârnac, cartofi, ceapă, usturoi pentru iarnă. Așa este țăranul, când cu bine când cu rău, când să zicem Doamne ajută, a dat potopul peste noi. Dar ce putem zice, mergem înainte! Doresc tot binele din lume întregului colectiv și multă putere de muncă.
Foto: Iuliana Lako

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply