Semăn mazărea la sfârșit de februarie

0

Paula-Iulia Peșteșan, loc. Cenad, jud. Timiș
Dragă redacție,
Pe lângă animale îmi place foarte mult grădinăritul, mai ales în perioada de primăvară când semănăm și toamna când recoltăm. Lucrările de vară le las în seama bunicilor care mă ajută cu multă hărnicie, cu ei trăiesc și de la ei am învățat multe. La sfârșitul lunii februarie, dacă ne lasă timpul, semăn spanacul pe rânduri, mazărea în cuiburi. La nivelarea terenului mă ajută bunicul, restul, adică semănatul este o pasiune pentru mine. Semințele semănate sunt adunate de bunica și ținute în pungi de hârtie, semințele le verific ca să nu fie cu gărgărițe, pe acestea le arunc găinilor.
Semănând mazărea la sfârșitul lui februarie sau începutul lui martie, depinde de timp, vei obține o recoltă bogată, o recoltă timpurie. Este bine de știut că mazărea și spanacul nu suportă căldura, la temperaturi ridicate dau o recoltă foarte slabă, sau chiar deloc. În timp ce eu mă ocup de semănat, bunicul nivelează terenul pentru pătrunjel, morcov, păstârnac, usturoi și ceapă, pentru că nu sunt sensibile la frig. Am încercat, pentru prima dată anul trecut, să semăn semințe de roșii, ardei în pahare de unică folosință, sau pahare de înghețată, adunate în timpul verii. Pământul îl cumpăr de la florărie și îl amestec cu puțin nisip. În fiecare pahar pun câte 2 semințe, udatul îl fac cu apă călduță, iar paharele le așez aproape de geam și într-o încăpere caldă. Toate aceste lucruri le-am făcut din pasiune, dar am fost bucuroasă când am văzut că mi-au reușit.
La sfârșitul lunii februarie, o ajut pe bunica să alegem cartofi de sămânță, pe care îi punem la încolțit în cămară, pentru că temperatura este destul de ridicată, este favorabilă pentru încolțire. Întotdeauna avem grijă să nu fie mari colții de la cartofi, altfel la semănare se vor rupe, așa că putem spune că am muncit degeaba. Vă doresc un an bun cu bucurii și să auzim de bine!
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply