Se poate economisi din banii pentru încălzire și apă caldă

0
aparat aer conditionat
Foto: arhiva Practic Idei
Francisc-Ștefan Szabo, Șimleul-Silvaniei, jud. Sălaj
Stimată redacție și dragi cititori,
Făcând un simplu calcul ne dăm seama că suma cheltuită pe combustibilul folosit la încălzirea locuinței și prepararea apei calde menajere se ridică la peste 10% din venitul anual al familiei și ca urmare este loc de măsuri de economisire.
Întrucât locuim în casă la curte, am ales încălzirea pe bază de combustibil solid, mai întâi cu sobe de teracotă, apoi încălzire centrală, deși localitatea este alimentată cu gaz metan. Alegând această soluție am cheltuit circa 3.000 lei pe introducerea gazului metan și din aproximativ 2.000 lei asigur combustibilul solid (lemne de foc și cărbuni) pe un an întreg.
Combustibilul solid îl procur primăvara când are un preț mai scăzut și se usucă până la începerea sezonului de încălzire. Folosind combustibil uscat se reduc depunerile de funingine în cazan și în horn și astfel se face o economie importantă. Pentru a reduce cheltuielile cu pregătirea lemnelor de foc am cumpărat un ferăstrău cu lanț electric, cu care tai lemnele cheltuind puțin (curent electric și ulei pentru lanț) și folosesc dispozitivul pe care l-am prezentat în numărul 12/2008 al revistei Practic-Idei.
Pentru a reduce pierderile de căldură din locuință, am izolat tavanul cu plăci de polistiren de cam 2 cm grosime, procedeu ce a fost descris în mai multe numere ale acestei publicații. De asemenea, în spatele caloriferelor am fixat foaie de aluminiu care reflectă căldura către încăpere.
Pentru asigurarea apei calde menajere, folosim un boiler electric de 100 litri, mai special, care are o serpentină de încălzire în interior, racordată la instalația de încălzire centrală. Astfel în sezonul de încălzire avem apă caldă la un preț de cost scăzut. Când încălzirea centrală nu funcționează, apa caldă este asigurată de boilerul electric reglat la doar 50 grade Celsius, astfel se reduce consumul de curent și depunerile de calcar pe rezistența electrică. Cea mai mare economie la consum de curent electric am realizat acum doi ani când am racordat boilerul electric la o baterie solară realizată din obiecte și materiale recuperate. Această instalație am descris-o în nr. 5/2007 al revistei. Astfel în timpul verii în zilele cu soare avem apă caldă, fără consum de curent electric, iar în restul zilelor primăvara și toamna în boilerul electric intră apă călduță ceea ce reduce simțitor consumul de curent electric.
În timpul anului, mai ales primăvara și toamna, sunt perioade mai scurte când nu se justifică pornirea încălzirii întrucât locuința nu s-a răcit semnificativ. În aceste zile, pentru încălzire folosim instalația de aer condiționat care, pe lângă funcția de răcire, poate asigura încălzirea a 1-2 încăperi cu un consum de trei ori mai mic decât dacă s-ar folosi radiatoare electrice tradiționale. Acest lucru se explică prin faptul că instalația de aer condiționat suflă aer cald uniform în toată încăperea. Pe lângă toate metodele de economisire încercate și folosite, cea mai mare economie de combustibil se realizează prin alegerea dimensiunii caloriferelor și a locului de amplasare în funcție de mărimea încăperii și destinația acesteia.
Dacă instalația de încălzire este bine dimensionată și executată, pentru  exploatare economicoasă este bine să asigurăm un confort termic sănătos astfel: aproximativ 23-24 grade Celsius în baie, 21-22 grade Celsius în camera de zi și 18-19 grade Celsius în dormitor.
În speranța că vor fi persoane care vor găsi aceste metode de economisire utile, felicit cititorii care împărtășesc experiența și realizările lor și nu o fac numai pentru premiul acordat.Toate cele bune!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply