Scorțișoara și diabetul

0

Daniela Aldea, loc. Grădiștea, jud. Prahova
Draga mea prietenă Practic Idei,
Îți scriu din nou, de data aceasta despre scorțișoară. Adusă în Europa tomai din Asia, scorțișoara pe care o folosim noi este de fapt scoarța arborelui cu același nume, vândută sub formă de rulouri sau măcinată.
Numele acestui condiment a fost menționat pentru prima dată în Vechiul Testament, când Moise a trebuit să pregătească undelemnul sfințit. În practicile medicale chineze, scorțișoara este folosită de mii de ani pentru tratarea sau atenuarea anumitor afecțiuni. Aceasta face din ea nu numai un condiment deosebit, fără de care sărbătorile de iarnă nu ar avea niciun farmec, ci și un remediu pentru diverse boli. Scorțișoara îmbunătățește activitatea cerebrală și acționează ca un adevărat energizant. Ajută la îndepărtarea tensiunii nervoase și întărește capacitatea de memorare. Scorțișoara nu numai că ajută la eliminarea toxinelor din sânge, dar persoanele care au probleme legate de circulație pot apela cu încredere la ea, fiindcă are în compoziție o substanță ce duce la subțierea sângelui. O bună circulație sangvină înseamnă o corectă oxigenare a tuturor celulelor, mai ales a creierului.
Se crede că fibrele și calciul din compoziția scorțișoarei conferă protecție împotriva bolilor cardiovasculare. Reduce presiunea pe care sângele o exercită asupra vaselor de sânge, reglând în felul acesta valorile tensiunii arteriale. Scorțișoara are abilitatea de a scădea nivelul de zahăr din sânge, fiind recomandată mai ales suferinzilor de diabet de tip 2, care sunt în incapacitatea de a folosi corespunzător propria insulină produsă de organism. Astfel, o substanță solubilă în apă, care se găsește din abundență în scorțișoară, îi ajută pe insulino-dependenți să trecă mai ușor peste acest neajuns.
Scorțișoara vindecă răceala și gripa având efect sudorific, mai ales dacă este consumată în ceaiuri calde. Pentru durerile în gât, se face o infuzie concentrată de scorțișoară (un pliculeț de pudră la o cană cu apă) și se folosește la prepararea altor ceaiuri (tei, mușețel, etc). Se beau câte două căni pe zi. Pentru prevenirea gazelor intestinale se ia câte un vârf de cuțit cu pudră de scorțișoară înainte de masă sau se administrează câteva picături de tinctură imediat după masă. Are proprietăți carminative și antidiareice. După o masă copioasă, scorțișoara este bună pe post de digestiv. Favorizează digestia, reduce senzația de vomă și greață. Scorțișoara este eficientă în dezinfectarea plăgilor și a rănilor care au tendința de a se vindeca greu, deoarece este un bun cicatrizant. Oprește sângerările dacă se pun câteva picături de tinctură de scorțișoară pe un tampon steril și se aplică apoi pe rană. Iar în arta culinară, scorțișoara este prietenă cu mucenicii fierți muntenești și plăcinta cu mere. Sănătate!
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply