Schimbare contract energie electrică

1

Monica Viericiu
Ai devenit noul proprietar al unui imobil? Bravo ție, mai ai un mic pas ca sa scapi de griji, anume trecerea contractelor la utilități pe numele tău. Iată ce acte îți sunt necesare pentru schimbarea contractului la energie electrică, dacă locuința a fost racordată la rețeaua ENEL.
Poate că această parte de birocrație nu este tocmai pe gustul tău și nici nu se numără printre priorități imediat după ce ai intrat în posesia mult doritei locuințe, dar reține că potrivit legii, ești obligat ca, în decurs de 6 luni de la achiziție, sa iei legătura cu furnizorul de energie electrică și să faci demersurile pentru trecerea contractului pe numele tău.
Dar nu te impacienta, fiindcă dacă nu poți ajunge la ghișeurile ENEL, poți rezolva problema chiar și din fața calculatorului. Pentru schimbarea titularului de contract îți trebuie următoarele acte:
-cerere tip pentru întocmirea contractului  (o iei gratuit de la ghișeu ori o descarci de pe site)
-actul de proprietate, care poate fi contract de vanzare-cumparare, donație, succesiune etc.
-actul de identitate al noului proprietar care va deveni titularul contractului. Dacă sunt mai mulți proprietari, atunci, evident, va trebui să depui actele de identitate ale tuturor.
-procura notariala și actul de identitate al celui mandatat sa reprezinte titularul când din diverse motive acesta nu se poate ocupa singur de formalități (de exemplu nu este în țară)
-indexul la zi al contorului (pentru a achita facturs la la zi), plus seria și numărul acestuia (deci poți sa faci o fotografie să ai toate datele)
De reținut că dacă trimiți on-line actele scanate ori fotografiate ai grija ce rezoluție alegi (medie ar fi potrivita), fiindca fisierul nu trebuie să aibă mai mult de 2MB.  La completarea formularelor on-line, fii atent să bifezi toate câmpurile obligatorii, inclusiv cel referitor la tipul de tarif ales. Fiecare știe care i se potrivește mai bine, dar de regulă, pentru utilizatorii casnici cel mai avantajos este “monom cu rezervare”.
Atenție, dacă fostul proprietar a avut achitați mulți kilowați în avans, de obicei din cauza unor estimări eronate de consum, ai grăjă când faci schimbarea titularului de contract, mai bine aștepți ca și consumul real să echivaleze cu ce a fost deja plătit în avans, adică mai pe scurt să folosești suma plătită deja.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Energie electrica de la soare | Revista Practic idei

Leave A Reply