Scapă natual de mirosurile neplăcute

0

Monica Viericiu
În ajunul sărbătorilor sunt multe de făcut, mai ales în bucătărie, unde se duce o adevărată luptă pentru preparate de top. Nici măcar o gospodină nu vrea să cedeze și caută să gătească cele mai gustoase și apetisante mâncăruri. Dar lucrul bun, adică mâncarea făcută în casă, cere  și sacrificii și nu mici. Pe lângă timpul, efortul investit, te mai alegi și cu mirosuri de tot felul. Desigur, dacă întrebi pe unii gurmanzi, ar fi în stare să producă și apă de colonie cu parfum de cozonac. Dar de unele, cum este cel de pește de pe mâini ori cel de caltaboș răspândit în toată casa, este imperios necesar să scapi repede și sigur.
Și poți scăpa de mirosurile neplăcute prin mijloace la îndemâna oricui. Există mai multe categorii de soluții, unele se referă la remedierea problemei care le cauzează, altele la producerea unui miros mai puternic, care să îl mascheze pe cel nesuferit. De exemplu, dacă scurgerea chiuvetei emană un iz greu, atunci este momentul să acționezi și să torni substanțe (din comerț sau apă clocotită amestecată cu sare, cu oțet) care să dizolve depunerile intrate în descompunere. Mirosul neplăcut instalat în frigider, în congelator, în casoletele de plastic se pune pe fugă cu oțet, se șterge interiorul cu o lavetă înmuiată în puțin oțet de vin alb. Când vrei să alungi din bucătărie mirosul de prăjeală, de varză călită, ajută un pic de zahăr caramelizat cu scorțișoară ori puțin suc de lămâie sau câteva coji de citrice puse în cuptor sau pe plita încinsă. La fel, poți împrospăta aerul dintr-o casa veche, nefolosita, cum ar fi cea de vacanță punând pe foc ace, crenguțe sau conuri de brad.
Crăciunul este o săbătoare a creștinilor așa că peștele se regăsește în meniul festiv, dar acest ingredient apare adesea și în meniul de Anul Nou fiindcă promite să aducă mesenilor un an bun, în care să fie ușori și să treacă fără grii de probleme, ca peștele în apă. Dar biata gospodină care a trudit la bucatele gustoase, are de luptat și cu mirosul de pește care se impregnează în piele, rămâne pe cuțite, pe farfurii. Pentru a scăpa de mirosul peștelui de pe tacâmuri și veselă, bunica avea  rețetele ei, le freca bine cu făină de muștar sau zaț de cafea, iar pe mâini se dădea cu o felie de roșie. Se pare că și coaja de la o lămâie ajută în acest sens.
Dacă îți dorești un parfum discret și plăcut în locuință, în locul dispozitivelor tip spray, poți folosi mănunchiuri de plante ca lavandă, salvie, mentă, rozmarin sau poți turna câteva picături de ulei esențial pe micuțe obiecte de lemn. Altă variantă este ca pe o fructieră să așezi portocale în care înfigi cuișoare, alăuturi de care pui și câteva bețișoare de scorțișoară, chiar legate cu fundă festivă.
Foto:www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply