Scapă de paraziții intestinali cu semințe de dovleac

1

Monica Viericiu
Copiii mici, mai ales preșcolarii care merg în colectivitate, la creșe sau grădinițe, sunt cei mai expuși riscului de a suferi de parazitoze intestinale. Dar avem la îndemână o suită remedii naturale, foarte eficiente fiind mai ales cele pe bază de semințe dovleac.
Copiii sunt cei mai expuși riscului de a contacta parazitoze intestinale deoarece au sistemul imunitar încă insuficient dezvoltat și mai au încă obiceiuri care favorizează contaminarea, de exemplu bagă mâinile sau jucăriile în gură, nu se spală bine sau chiar deloc înainte de masă etc. De aceea de la cele mai fragede vârste trebuie învățați să respecte regulile elementare de igienă.
De obicei parazitozele determină lipsa apetitului, oboseală, cearcăne, somn agitat, mâncărimi în zona fundului sau la nivelul nasului, tulburări digestive. În primul rând se impun reguli stricte de igienă, care cuprind tăiarea cât mai scurtă a unghiilor și curățarea frecventă cu periuța și săpunul, schimbarea frecventă a lenjeriei de pat, a celei intime, care obligatoriu se spală la temperaturi mai înalte și se calcă, apoi se face un examen coproparazitologic, care se repetă conform indicațiilor personalului medical.
Cât despre semințele de dovleac, miezul lor poate fi consumat ca atare, pentru a scăpa de tenii și limbrici, cantitățile terapeutice fiind de 100 g la copii de școală și 150-250 g la adulți, dimineața pe nemâncate, iar la interval de 1-2 ore se bea un ceai laxativ. Se mai poate face o pastă din miezul a 60 de semințe sfărâmate amestecate cu 20 g zahăr. Întreaga cantitate se consumă o dată, iar după 6 ore se administrează un purgativ. Pentru a fi eficient, procedeul se repetă 5 zile la rând. Foarte bun împotriva oxiurilor, limbricilor și a teniei este și ceaiul făcut din 50 grame miez de semințe de dovleac fierte în 200 ml apă circa o jumătate de oră, timp în care cantitatea de lichid datorită evaporării se înjumătățește. După ce decoctul s-a răcit, se poate administra. Atenție, lichidul se bea tot odată pe nemâncate, dimineața.
Se pare că remediile naturale sunt mai eficiente în eliminarea viermilor intestinali dacă în perioada tratamentului și în cea următoare acstuia se reduce semnificativ consumul de dulciuri și lactate dulci.
Foto: arhiva Practic

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Paduchii de cap | Revista Practic idei

Leave A Reply