Sărbătorim cu familia toate reușitele din an (II)

0

Pentru prima parte a articolului despre familia Nicolaescu din Cileni, jud. Olt,  intră aici!
Experiența în domeniu au căpătat-o membrii familiei Nicolaescu cu vremea. “Ne ocupăm de legumicultură de mici,” ne-a povestit Arsenie Nicolaescu, “de când ne știm, am învățat de la părinți, ne-am perfecționat în timp. Chiar și în lunile decembrie și ianuarie se găsește de lucru în solar: semănăm varza până în Crăciun, strângem bălegar pentru răsaduri, pregătim tocurile răsadniței, iar după Revelion repicăm răsadurile în alveole. Cultivăm ardei gras și iute, roșii, castraveți, varză, conopidă, țelină, morcovi, vinete, ridichi negre. Durează 2 ore doar să ridicăm folia la capetele solarului pentru aclimatizare până dau plantele pe rod.
Recoltăm după orele 10-11, când se ia roua. Toamna târziu, după ce strângem toată conopida și varza discuim terenul, iar frunzele rămase și tocate devin îngrășământ natural bun pentru culturile următoare. Abia când dă zăpada terminăm de recoltat tot. Strângem toamna furtunul și țevile de la sistemul de irigare prin picurare, pe care-l montăm din nou primăvara. După discuială arăm, lăsăm să înghețe pământul bine și să distrugă toți posibilii dăunători. Tot la începutul iernii împrăștiem îngrășământul complex și bălegarul.”

foto: arhiva Practic
“Punem sămânța de varză de Crăciun”, a completat Doina Nicolaescu. ”Folosim turbă și numai semințe certificate, profesionale, care costă și peste 100 lei plicul de 5 g. Sunt câte 1.000 de semințe din care avem certitudinea că vor răsări cel puțin 98%. Facem și focul într-o sobiță godin ca să ridice temperatura din solarele unde punem răsădurile, să nu înghețe. Iar la sfârșitul lunii ianuarie semănăm ardeiul. O problemă aparte anul acesta a fost prezența rozătoarelor. Au mai fost probleme cu musculița, păianjenul roșu și fuzarioza sau ofilirea plantelor, care a stricat o jumătate de solar. Împotriva acestei boli am făcut tratamente cu Topsin, Carbedazim. Polenizarea se realizează natural, dar pentru a stimula legarea de rod, folosim și substanțe speciale, mai ales pentru culturile de primăvară.
Avem câte 2 recolte pe an. La roșii se fac 16-18 etaje de rod, dar la a doua recoltă, semănată cam prin iulie lăsăm doar 6, ca să apuce să se coacă toate. Tomatele și ardeii sunt cele mai rentabile culturi. Castraveții aduc venit frumos doar la primele 2-3 culesuri, când sunt trufandale la piață. Din păcate, nu există unități de procesare a legumelor în zonă, doar tomatele sunt preluate de o fabrică din Caracal. Facem 6-7 drumuri pe zi în solar, unde vara temperatura este de aproximativ 50 de grade Celsius. Să stai toată ziua în asemenea căldură nu e lucru ușor. Vindem produsele în angrourile din Târgu Jiu, Vâlcea, Constanța, București. Ar fi mai avantajos să ne vindem marfa la piață, dar nu are cine să stea cu ea. Fără solar nu rentează să faci agricultură. Folia dublu aditivată contra razelor ultraviolete cu care acoperim solarele este garantată 2 ani, dar preferăm, pentru siguranță, să o folosim doar unul. Plase de umbrire nu punem, deși unii dintre vecini mai utilizează.”
Secretul reușitei în cazul gazdelor noastre este înțelegerea și munca permanentă. De tot ce presupune întreținerea solarelor și a culturilor din grădină sunt responsabili toți din familia Nicolaescu, Doina împreună cu soțul, cumnatul și cumnata, cu care împart frățește, munca și câștigul deopotrivă. De fapt, sunt mai mult decât rude, sunt prieteni apropiați, care își cer părerea unul altuia, petrec împreună și orele de lucru și pe cele de relaxare.
Cu casa curată, împrospătată și frumos decorată, familia Nicolaescu așteaptă sosirea Crăciunului și a Anului Nou. Își vizitează părinții, se adună ca majoritatea românilor în jurul bradului împodobit și se bucură împreună de surpriza celor mici. Andrei este coleg de clasă cu verișoara lui, Andreea și-l așteaptă pe Moș Crăciun cu speranța că acesta va uita nădrăvăniile făcute de ei peste an.
Despre obiceiurile de sărbători din zonă, ne-a povestit Doina Nicolaescu, pe care, ascultând-o, parcă vedeam tabloul vesel al sărbătorilor: “În dimineața și seara de Ajun, cetele de băieți merg pe la casele gospodarilor din sat anunțând cu strigăte vestea cea mare: <<Gospodină harnică/Cu copiii darnică/Astăzi e Ajunul/Mâine e Craciunul/Noi suntem patru băieți/Dă-ne patru boboneți!>>. Bobonețul este un colăcel ale cărui capete se suprapun în “x” ca o fundă și are o cruce în mijloc. După ce primesc colăcei calzi, luați din gura cuptorului, colindătorii îi așază cu bucurie în trăistuțe și pornesc către alte case. Se mai împart și covrigi sau nuci, dovleac copt sau plăcintă de post cu dovleac.
La Crăciun se fac colăcei cu specific, de femeie, de bărbat, de flăcău și se dau de pomană împreună cu carne de porc în ziua Nașterii Domnului. Cine ține tot postul, taie porcul a doua zi de Crăciun, să nu fie tentat să guste carne.
Cu câteva zile înaintea Crăciunului, preotul satului aduce în fiecare casă icoana sfântă  cu Nașterea Domnului, pe care o sărută tot creștinul. În cele 3 zile ale Crăciunului se chefuiește cu neamurile apropiate, vin colindătorii cu steaua, cu plugușorul, iar tinerii căsătoriți aduc plocon nașilor.
Pe 31 ianuarie, copiii, de obicei băieții, vin cu sorcova. În ziua de Anul Nou, copiii cu vârste până la 3 ani sunt aduși la moașa de la botez, pentru a fi dați la grindă. Părinții aduc plocon și cadouri familiei moașei, iar copilul primește daruri de la moașă.
De Sf. Ioan, flăcăii însoțiți de fanfară colindă casele unde se află bărbați și femei cu numele de Ion, Ioana, unde fac urări și primesc vin. Apoi petrec în noaptea ce urmează. A doua zi băieții mai mari, aproape de 20 de ani și buni de însurat petrec momentul unei nunți închipuite îmbrăcându-se unul dintre ei mireasă cu o ținută dezordonată cu aluzie satirică la adresa fetelor ce au rămas nemăritate în cursul anului ce s-a scurs.”
Până veți asculta colindătorii, dragi prieteni, cititori și colaboratori ai revistei, primiți și urarea mea: să aveți parte de toate, de belșug și sănătate, munca fie încununată de recolta cea bogată, viața voastră să devină lină, dulce și senină, fiecare zi să fie un prilej de bucurie! Vă doresc sărbători fericite alături de toți cei dragi și un an mai bun!
Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply