Săptămânal verific toate plantele din camere și beci

1
Foto: Georgeta Trif
Georgeta Trif, Șoimuș, jud. Hunedoara
Stimată redacție și dragi prieteni,
Poate că nu toate plantele mele beneficiază în acest anotimp de cele mai bune condiții, dar în marea lor parte se pot declara mulțumite.
În noiembrie le-am transferat în casă pe grupe, în funcție de pretenții (temperatură-lumină), întâi pe scări și de acolo în camere. Îmi ia o zi întreagă, poate chiar două. Colecția de cactuși este „cazată“ în camera orientată spre est. Am igienizat fiecare ghiveci, am umezit puțin pământul și le-am așezat la lumină în ordinea înălțimii.
În sufragerie am trandafirul chinezesc, un cactus „trigona“, o ferigă despre care știu că ionizează aerul. În camera cu geamul spre sud am pus mușcatele curgătoare tunse deja. Le-am suspendat cu cârlige de partea de sus a ferestrei, iar pe pervaz am aliniat șase ghivece cu kalanchoe. Având lumină, toate înfloresc devreme (în luna ianuarie).
La cactuși umezesc pământul o dată pe lună, pentru că este cald în încăpere. În cealaltă, la mușcatele curgătoare, este o temperatură moderată (17-18 grade Celsius). Le ud în fiecare sâmbătă, dar nu abundent. Mai frecvent ud crăciunițele, care înfloresc.
Urmăresc mereu să nu apară musculița albă sau alți dăunători. Am pregătită permanent o pompiță cu rezervor de 2 l și un plic de Mospilan, iar la nevoie intervin imediat. Nu am avut probleme iarna, decât cu plantele numite „sporul-casei“. Le pierd în fiecare an, cu mici excepții, în perioada februarie-martie.
La beci am adus crinul de ghiveci, mușcatele clasice, leandrii, narcisa de ghiveci, câțiva cactuși bătrâni și nepretențioși, un smochin. Aici este mai puțină lumină, de aceea în zilele cu soare (și nu ger năprasnic) deschid ușa, care dă într-un intrând, deci nu intră aer rece și curenți. Le ud rar și cu moderație. Sub rafturile cu cartofi am lădițe de plastic cu crizanteme, rădăcinile rezistă mai bine acoperite cu pământ. Ud puțin de 3-4 ori pe iarnă, deoarece am un beci care „usucă“. Aici țin și tuberculii de dalii, un săculeț de pânză rară cu bulbi de gladiole, tuberoze, cală albă de grădină. Chiar dacă plantele sunt în repaus acum, eu fac turul beci-camere săptămânal și observ orice schimbare. Așa pot lua măsuri la timp. Și așa mai apar surprize și pot pierde câte una dintre plante.
Vă urez toate cele bune, reușite și noroc!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Cum scoti apa din beci | Revista Practic idei

Leave A Reply