Salvia atenuează transpirația și calmează durerile de gât

1
Foto: arhiva Practic-Idei
Elisabeta Gligor, com. Cenad, jud. Timiș
Dragi prieteni,
Revin cu câteva informații despre o plantă cu totul deosebită, salvia.
Deși cunoscută mai degrabă drept condiment, salvia este folosită des în medicina naturală. Florile, frunzele și tulpina au toate virtuțile vindecătoare. Beneficiile salviei sunt asemănătoare cu ale altor plante din familia mentei, din care și ea face parte, deși este mult mai apropiată de rozmarin.
Uleiurile volatile, flavonoidele și acidul rozmarinic sunt substanțele cu cele mai mari valori curative. Pe lângă efectele antimicrobiene, antihipertensive și antiinflamatoare, salvia contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce o face deosebit de apreciată în terapia diabetului, dar ajută și la curățarea sângelui și poate chiar să prevină boala Alzheimer.
De asemenea, această plantă te scapă de insomnie; dacă ai probleme cu somnul, umple o față mică de pernă cu frunze uscate de salvie. Această pernă terapeutică te va ajuta să adormi ușor.
Încearcă să combini pasta de dinți cu salvie, fortifică gingiile datorită efectului puternic antiseptic și îndepărtează placa bacteriană incipientă. Bun expectorant, prin acțiunea sa depurativă, salvia stimulează eliminarea mucozităților prea abundente din aparatul respirator și stomac, calmează și tratează amigdalitele, faringitele și laringitele.
Știați că există sute de specii de salvie, unele din ele înrudindu-se cu ananasul, cireșul, grepfrutul și nucșoara?
Ceaiul de salvie combate formarea cheagurilor de sânge, fiind util în prevenirea și tratamentul infarctului miocardic și a durerilor generale coronariene.
Planta aceasta, în vreme de caniculă, previne transpirația, iar o ceașcă de ceai de salvie este o băutură răcoritoare în zilele toride de vară. Dacă bei doar 2 căni de ceai pe zi nu mai simți vara atât de fierbinte. Infuzia de salvie sau cataplasma din planta zdrobită calmează rapid și reduce inflamația înțepăturilor de insecte.
Rețeta frumuseții: o mască timp de 15 minute cu infuzie de salvie ne ajută să ne păstrăm tenul catifelat, să înlăturăm petele și să se închidă porii. Dinții frecați cu frunze de salvie devin albi și strălucitori. Părul clătit cu infuzie este puternic, iar apariția firelor albe este mult întârziată.
Nu se recomandă folosirea ceailului celor care suferă de epilepsie și femeilor care alăptează, iar diabeticilor insulino-dependenți li se administrează cu prudență. Vă doresc multă sănătate și o vară frumoasă!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Cum sa te ingrasi | Revista Practic idei

Leave A Reply