Sadeste usturoiul in sol nisipos

1

Lucian Stanca, loc. Tg. Logrești, jud. Gorj
Dragii mei,
Revin cu o nouă scrisoare despre cultura usturoiului. Usturoiul este folosit frecvent în tehnica culinară zilnică a marilor bucătării ce scot la rampă preparate culinare într-un mod cât mai diversificat și în industria farmaceutică, de aceea nu trebuie să lipsească din grădinile noastre.
Usturoiul este extrem de căutat datorită calităților sale gustative remarcabile, de asemenea, gospodinele îl folosesc deseori ca ingredient în sosurile delicioase pe care le prepară aproape zilnic, iar cel mai important aspect este că se vinde foarte bine. Usturoiul are pretenții față de temperatură, lumină și sol, deoarece excesul de umiditate asociat cu răceala provoacă stagnarea plantelor din creștere, ceea ce duce la obținerea unor producții mici. Se recomandă în mod deosebit ca semănatul să se facă în epoca optimă de însămânțare într-un termen cât mai scurt. Rețineți că pentru prevenirea excesului de umiditate, usturoiul trebuie să fie cultivat pe terenuri ușoare, afânate și neînsorite. Plantarea se execută în sol nisipos la adâncimea de 6-8 cm unde se înregistrează o temperatură de 10 grade Celsius. De ce sol nisipos? Pentru că dă șanse căpățânilor să se dezvolte armonios, solurile argiloase nu permit dezvoltarea favorabilă, practic strânge căpățâna usturoiului și îi stagnează creșterea, efect pe care cu siguranță nu ți-l do­rești. Înainte de plantare se face o sortare a materialului de plantat, se desfac că­pățânile și se elimină cățeii mici. Se plantează la distanță de 5-8 cm pe rând și 25 cm între rânduri.
După ce ai terminat de plantat usturoiul, stabilește sistemul de irigație și udă ușor parcelele cultivate. Tot ce trebuie să știi este că usturoiul nu are cerințe ridicate în ceea ce privește consumul de apă. Este necesar să menții cultura de usturoi curată. La primele semne de boli și dăunători se iau măsurile de igienă, ca de exemplu smulgerea și arderea plantelor bolnave și aplicarea de tratamente cu insecticide. La această cultură se aplică în același timp lucrări de îngrijire ca la oricare plantă de grădină cum ar fi 2-3 prășile manuale. Recoltarea usturoiului se face manual sau cu utilaje specializate destinate recoltării. Tijele florale trebuie îndepărtate, pen­tru a se dez­volta căpă­țânile.
Vă doresc succes, pro­duc­ții și profituri financiare substanțiale și vă mai aștept pe la mine prin grădină!
Citește și despre practicile populare cu usturoi și la ce boli tratam natural cu usturoi!
Foto: arhiva Practic

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Gligor Elisabeta

    La noi in banat seseamana ustroiul daca este timp frumos la sfirsitul lui februarie ,martie la usturoi ii place sa ninga pea ea ,nu se uda nici o data are destul ploile care vin,se praseste de 5ori si atungi se face capatina maresi frumoasa,daca uzi se face galbena si se strica, se scoate cu hirlet anume pentru usturoi.Se leaga mai multe la un loc se fac chituse se pune pe pamint si lasi la uscat ,poti pune apoi in lazi se pastreaza pina la anul viitor !

Leave A Reply