Să respirăm aer curat

0

Ioana Preda, București
Dragii mei,
Un remediu natural pentru a ne ține departe de boli este și felul în care dăm importanță aerului pe care îl respirăm în locuințele noastre.
Poluarea nu ne amenință doar pe stradă, ci și acasă, în bucătărie, în baie și dormitor. Substanțele toxice acumulate în locuințe pot fi de 500 de ori mai periculoase decât cele de afară. Aerisiți-vă în mod repetat casa în care trăiți. Bolile sunt mai puțin frecvente în locurile aerisite, decât în cele închise. Câteva sfaturi pentru ameliorarea aerului din locuință sunt binevenite în aceste momente.

  • Interziceți fumatul în locuință.
  • Facilitați circulația aerului, deschizând cât mai des ușile și ferestrele.
  • Optați pentru mobile și obiecte casnice fabricate din materiale naturale.
  • Nu vă încălziți prea tare locuința. Cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât acțiunea produselor toxice pe care le folosiți în menaj crește.
  • Puneți o vreme afară, la aer, hainele pe care le aduceți de la curățătoria chimică. Substanțele folosite sunt bănuite a fi cancerigene.
  • Preferați obiectele fabricate din fibre de celuloză.
  • Înlocuiți cât mai mult obiectele din plastic cu altele din sticlă sau diverse materiale naturale.
  • Limitați la maximum utilizarea produselor menajere de origine chimică. Sisteme de încălzire Încălzirea electrică.

Sistemul de încălzire cu radiatoarele electrice este mai puțin poluant. Problema este că usucă foarte tare aerul, ceea ce provoacă dureri de cap, uzarea mai rapidă a mobilelor din lemn și ofilirea plantelor din casă. Sporiți gradul de umiditate din aer, plasând vase cu apă în apropierea radiatoarelor. O umiditate între 30-50% este ideală și pentru a limita contaminarea cu microbi, facilitată de aerul uscat.
Încălzirea cu gaz. Sobele cu gaz elimină monoxid de carbon, dioxid de azot și alți poluanți așa că locuința trebuie foarte bine și des aerisită. Verificați regulat modul de funcționare a sobelor și dacă este posibil, instalați un detector de monoxid de carbon. Dacă se înnegrește, verificați instalația.
Focul cu lemne. Umezeala, sporii de mucegai și bacterile invadează locuințele prost aerisite. Instalați un ventilator în bucătărie și în baie, puneți capac pe o oală în timp ce gătiți și deschideți fereastra ca să iasă aburul afară. O soluție benefică pentru calitatea aerului sunt plante de interior care nu trebuie să lipsească din nicio locuință.
Folosirea deodorantului. Aceste parfumuri sintetice, menite să mascheze mirosurile neplăcute, eliberează o substanță chimică ce se depune pe mucoasa nazală, amorțind nervul olfactiv. Produsele casnice de între-ținere. Ele conțin substanțe nocive: formaldehide, polietileni, polistireni, poliesteri etc. Deci atenție cu ce produse frecăm faianța și chiuveta. Ei sunt virtuali agresori cancerigeni.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply