Să faci economie înseamnă să cumperi produse de calitate

1
chiuveta baie
Foto: arhiva Practic Idei
Melania Comănescu, loc. Vadu-Pașii, jud. Buzău
Dragi prieteni,
M-am bucurat când am văzut în revistă noul concurs “Cum economisesc” și vă împărtășesc și eu câteva idei despre cum economisesc banii în familia noastră.
Ne plătim facturile la timp, pentru a nu fi penalizați, iar fiecare bănuț pus deoparte îl folosim pentru renovarea casei și petrecerea unei scurte vacanțe la mare, în sezonul estival.
Să faci economie nu înseamnă să mori de foame, ci să cumperi produse de calitate la prețuri accesibile din supermarket sau hipermarket. Am redus factura la energie electrică montând becuri economice în dormitoare. Îmi termin treburile zilnice pânâ la căderea serii și nu mai stăm cu becurile aprinse în toată casa. Am învățat copiii că atunci când pleacă dintr-o cameră în alta să închidă becurile și televizorul. Vara nu folosesc mașina de spălat automată și spăl manual. Iar atunci când o folosesc, cumpăr pentru ea un detergent de calitate, pentru a nu mai cumpăra și alte produse necesare spălării, cum ar fi balsamul, și umplu cuva cu rufe.
Cultivăm în grădină fructe și legume pentru consumul propriu, din care prepar gemuri, dulceață, bulion și zacuscă, iar dacă nu reușim să obținem cantități suficiente, pentru iarnă cumpărăm din piața de legume direct de la producători. În toamnă am cumpărat cartofi cu 0,6 lei/kg, iar acum sunt 1,5 lei/kg. Cultivăm terenul agricol din câmp cu grâu și porumb, obținând astfel cereale pentru a crește păsări și un porc și a avea astfel asigurat ouă și carne pentru consumul familiei. În urmă cu câțiva ani, soțul meu a montat pe autoturismul propriu o instalație GPL, prețul benzinei a crescut mereu, iar un litru de gaz costă în jur de 2,2 lei, de două ori mai puțin decât benzina. A redus astfel foarte mult din cheltuielile alocate pe transport. Cumpărăm lemne pentru încălzirea locuinței vara, când prețurile sunt mici.
Facem singuri ce putem pe lângă casă. Tricotez pentru copii fulare, căciuli, șosete, pulovere, cos la mașina de cusut unele haine și accesorii pentru locuință și obțin lucruri trainice cu bani puțini, inspirându-mă și din scrisorile publicate în revista „Practic-Idei”. Pentru noi, ideea de economie înseamnă să reducem consumul acolo unde putem: nu consumăm apă fără rost, nu risipim energia electrică, înainte de a arunca un lucru, încercăm să îi găsim altă întrebuințare, nu fumăm, nu consumăm alcool, folosim cu atenție hainele și aparatele electrocasnice, pentru a nu cumpăra mereu altele noi și astfel reușim să avem un trai decent, fără datorii, și cumpărându-ne tot ce avem nevoie pentru noi și copii.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Economisire la cumparaturi | Revista Practic idei

Leave A Reply