Să ai în grădinița de flori glicină și cârciumărese!

2
Foto: Maria Iosip
Maria Iosip, Galați
Dragă redacție,
Vreau să prezint, de data aceasta, cititorilor interesantei reviste Practic-Idei o floare spectaculoasă glicina, de care te îndrăgostești la prima vedere și niște flori vesele și colorate, cârciumăresele.
Am întâlnit, în orașul în care locuiesc, deseori această floare, glicina. Și în satul natal o au mulți dintre vecinii mei, așa că am insistat și am obținut și eu o plantă nouă, tânără, prin butășire, ajutată de un vecin. La această plantă te atrage în primul rând mirosul superb, minunat! Apoi îi observi frunzele, mari și viu colorate în verde crud. Dacă ți-a atras atenția cu frunzele, de flori nu mai spun nimic, pentru că sunt de-a dreptul superbe: sunt adunate sub forma unor ciorchini, asemănător florilor de salcâm și au diferite culori spectaculoase, de la mov liliachiu, albastru, până la roz și alb. Înflorește primăvara, în mai și te răsplătește cu flori deosebite. Are mai multe soiuri, dar cele mai cunoscute soiuri sunt:
Wisteria floribunda – vestita glicină japoneză, cunoscută prin încolăcirea plantei în sensul acelor de ceasornic. Florile și le desface în mod progresiv, începând de la bază spre vârf.
Wisteria sinensis – glicina chinezească se deosebește prin încolăcirea plantei în sens invers acelor de ceasornic și prin faptul că florile se desfac toate odată.
Wisteria frutescens – glicina americană. Planta se înmulțește prin semințe (durează mai mult), prin butășire și prin marcotaj. Am înțeles că se obține ușor o plantă nouă, despicând lăstarii la bază în 4 și punând la mijloc un bob de grâu. Se va planta în soluri bune, cu orientarea spre sud. La început îi trebuie apă suficientă, ca să se prindă bine rădăcinile, apoi se va uda mai rar.
Atenție! Este o floare puternică, având nevoie de mult spațiu. Este indicat să-i asigurăm un cadru solid, din fier sau o putem planta în apropierea unui copac înalt, puternic, pe care să se poată cățăra, încolăcindu-se.
Trecând la a doua floare pe care v-o laud în articolul acesta, despre cârciumărese, pot spune că ne bucurăm mult timp de florile lor, ceea ce le face atât de apreciate de iubitorii plantelor. Ele înfloresc din iunie până în septembrie-octombrie, chiar și la începutul lui noiembrie, dacă vremea e caldă.
Cârciumăresele sunt de 2 feluri: simple, cu un singur rând de petale și altoite (cum le spune mama), cu mai multe rânduri de petale.
Au o diversitate de culori, care mai de care mai intensă și mai atrăgătoare: roșu, galben, portocaliu, roz, corai, purpuriu, ceea ce le face perfecte pentru a-ți înveseli grădina vara și toamna.
Alături de crini, cârciumăresele sunt florile preferate ale mamei mele, care, la 86 de ani, le îngrijește cu pasiune.
Nu doar culorile cârciumăreselor diferă, ci și înălțimea lor, de la o specie la alta. La tufele înalte putem controla înălțimea până la care cresc. Dacă le dorim înalte, rupem lăstarii laterali, iar dacă vrem o tufă bogată, cu flori multe, vom ciupi vârfurile imediat ce planta atinge în jur de 15 cm.
Cârciumăreasa (sau Zinnia elegans) se înmulțește prin semințe ce vor germina în minim 7 zile.
Dacă dorim să avem plante timpurii, le putem obține în sere sau în casă și apoi le vom transplanta, având mare grijă cu rădăcinile, care sunt foarte sensibile. Cârciumăresele sunt iubite de fluturi, albine și păsări, care sunt atrase de coloritul vesel și astfel se realizează polenizarea.
Nu sunt pretențioase cu solul în care le plantăm și nici nu necesită îngrijiri speciale, de aceea sunt recomandate și începătorilor în cultivarea florilor. Se pot planta la marginea bordurilor, în locuri bine însorite sau în spațiile goale, dar însorite din grădiniță.
Recomand cu multă căldură această plantă nepretențioasă, dar frumoasă și veselă!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Carciumareasa Zinnia | Revista Practic idei

  2. Pingback: Cum cultivi glicina | Revista Practic idei

Leave A Reply