Rudbeckia înveselește orice colț de grădină sau parc

0
Foto: Maria Iosip
Maria Iosip, Galați
Dragi cititori,
Am întâlnit în plimbările mele o floare deosebită, decorativă și simt că trebuie să vă scriu despre ea. Se numește Rudbeckia sau bulgări de soare.
A fost dragoste la prima vedere datorită căldurii ce se degajă din culorile deosebite; un galben intens al petalelor (ca o margaretă galbenă!) și mijlocul proeminent de culoare închisă, brună.
Întâlnită în grădini, parcuri, alei nu se poate să nu-ți atragă privirea acea tufă imensă de un galben (sau portocaliu) strălucitor, cu flori ce pot atinge înălțimi de la 30 la 75 cm sau chiar mai mult. Seamănă izbitor și cu floarea-soarelui doar că are circumferința discului mai mică. Are frunze cu pețiol lung (ca niște țepușe), alternate și uneori trilobate, crestate pe margini și acoperite cu perișori aspri. Înmulțirea se poate realiza prin semințe la soiurile anuale.
La soiurile anuale obținute din răsaduri, ciupirea vârfurilor de creștere ajută la ramificare și la obținerea unui număr mai mare de flori.
La cele perene, metoda de înmulțire cel mai des utilizată o constituie separarea tufelor. Aceasta se poate face atât toamna, înainte de venirea frigului cât și primăvara, în lunile martie și aprilie.
Am întâlnit această floare în locuri unde soarele bate cu putere, în câmpuri larg deschise cu multă lumină. Este bun orice sol, dar aplicarea, încă din toamnă, a unui strat de mraniță sau compost de frunze peste locul în care iernează rădăcinile plantei, satisface pe deplin necesarul de nutrienți ai acesteia, pe un an întreg, o altă fertilizare nemaifiind necesară.
Prietena mea mi-a spus că e de preferat să o plantezi mai spre margine, ea crescând înaltă și ar putea acoperi florile mai mici. Divizăm tufa în mai multe părți și plantăm în alt loc, în pământ afânat și îmbogățit cu îngrășământ. Când o cumpărăm, avem grijă să nu luăm plante deja înflorite, pentru că nu vom profita mult timp de frumusețea lor; se optează pentru cele cu boboci gata să înflorească. De asemenea, analizăm cu atenție rădăcinile, care trebuie să fie sănătoase și bine repartizate.
După ce le-am plantat, avem grijă să le oferim un sprijin format dintr-un arac sau un băț solid și le vom uda bine.
Se pot planta și pe solurile sărăcăcioase, fiind relativ rezistente la boli și dăunători. Nefiind o plantă atât de pretențioasă și pe deasupra fiind și atât de frumoasă și aspectuoasă, mai ales pe marginea bordurilor și în ronduri de câteva tufe, cum să reziști și să nu dorești să o ai în grădină?
Îmi place foarte mult această floare de grădină și sper că v-am convins și pe voi de frumusețea ei. O recomand cu căldură și le doresc tuturor multă sănătate și toate cele bune!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply