Roșiile uriașe au primit doar gunoi ca îngrășământ

1
Olga Muntean
Olga Muntean
Dragă redacție,
Mai întâi vă mulțumesc pentru premiul acordat, în valoare de 150 lei pentru reportajul practic. Vă scriu despre grădina mea și a prietenilor.
Olga Muntean, Sânnicolau Mare, jud. Timiș
Am reușit să pun geamuri termopan, care au costat 8000 lei. Dar a meritat, sunt geamuri
„4 anotimpuri”, vara nu se încălzește coridorul. Temperatura se reglează în funcție de anotimp. Nu prea am vrut să cred, dar e adevărat. Toamna asta sper să reușesc să tencuiesc spatele casei, care are lungime de vreo 30 m. Și dacă voi avea putere, voi zugrăvi și afară și în interior. Sper să mă ajute Bunul Dumnezeu. Am o sănătate precară, dar nu mă las. Când totul va fi gata vă aștept din nou, atunci voi avea ce vă arăta. În grădină am avut semănat tot ce este nevoie pentru a nu cumpăra din piață. Am avut foarte multe căpșune, s-au copt cam forțat. Gazonul nu prea a arătat bine. Am avut o vară toridă în Banat, nu a plouat, totul e pârjolit. Roșiile, ardeii, țelina, abia mai rezistă. Fasolea, mazărea s-au uscat, morcovii cu devenit albi, castraveții nu au rezistat deloc. Am adunat ceapă frumoasă, usturoi și cartofi. Fructele au căzut toate, au putrezit în copaci. Sper să apucăm ani mai buni, acesta a fost catastrofal. Cam atât despre mine.
Dragii mei, am o familie de bănățeni „în țoalele lor”, Oancea Ionuț și „mama” Veta cum îmi place mie să-i spun. Cu nora lor Vali sunt prietenă cam de 32 de ani. Sunt, într-un cuvânt, „fruncea”. Au cea mai frumoasă și bogată grădină de legume de pe străduța noastră. Din zorii zilei sunt în grădină, acolo via, zmeura, pomii sunt puși în rând „ca la armată”. Au o casă foarte frumoasă și un foișor de toată frumusețea unde să stai la răcoare. Totul este îmbrăcat cu tot felul de flori și un petec de gazon este ornat cu o mulțime de pitici de curte.
Am fost în grădină unde Vali ne-a pozat între rândurile de roșii demne de cartea recordurilor. Am cântărit câteva roșii având greutatea între 600-750 g. Ardeii au rodit bogat, vinetele nu se văd, nici roșiile cherry pline de rod așezate pe spaliere. Vecinii mei au fântână în grădină, cu motor electric. Eu nu am decât fântână simplă. Totul e foarte curat, nu vezi fir de buruiană. Roșiile nu au fost îngrășate cu tot felul de chimicale. Au fost săpate la timp, udate pe șanțuri și drept îngrășământ au primit câte o cană de 1 l îngrășământ de la păsări (o lopată mare la 15 l de apă). Se lasă până se dizolvă totul foarte bine, se amestecă de mai multe ori și când totul este diluat se udă legumele. Rezultatul se vede.
Din aceste roșii a ieșit un bulion la sticle foarte gustos și consistent. Roșiile au multă pulpă și apă mai puțină. Pentru a face un suc reușit de roșii, după ce se dau roșiile prin mașina specială cu separator de semințe și coajă, se pune sucul la fiert în cratiță emailată mai mare și când este fiert pe jumătate se pune 1 legătură mare cu frunze de leuștean, țelină, pătrunjel, cine vrea poate adăuga 1 crenguță de busuioc alimentar, 8-10 ardei grași bine copți, spălați, curățați, o mână de sare, una de zahăr și ardei iute, piper, foi de dafin. Iese un deliciu. Toate legumele și frunzele se scot la urmă, rămânând doar sucul. Se pune în sticle largi la gură cum sunt cele de lapte, bine sterilizate și așa fierbinți se capsează și se învelesc în pături, până a doua zi.
Sper să vă ajute cu ceva tot ce am scris despre bunii mei vecini, oameni harnici și primitori. Am primit și eu o vadră (găleată) de roșii gigant. Toată familia e deosebită. Și nepoții, Mihăiță și Cristi și nora Paula. Sunt copii respectuoși și iubitori de pisicuțe și cățeluși. Au cel mai mare și frumos motan de rasă pe nume Bundiță, nume dat din cauza blăniței foarte mari și a cozii stufoase.
În încheiere, tot respectul pentru oamenii gospodari, care la vârste respectabile sunt de mare ajutor și folos în gospodăriile lor frumoase și bine îngrijite. O toamnă frumoasă, multă sănătate și putere de muncă, dragi cititori ai revistei Practic Idei.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Cum am construit un solar | Revista Practic idei

Leave A Reply