Romania la Shanghai Expo

0

Cea mai mare expozitie universala organizata vreodata in lume a inceput pe 1 mai si se termina la finalul lunii octombrie. Romania este si ea prezenta acolo. Vezi proiectul.

Expo 2010 Shanghai China (1 mai – 31 octombrie) este cea mai mare expozitie internationala ce a avut loc vreodata, masurand 5.28 kilometri patrati. Ideea organizatorilor chinezi a fost aceea de a oferi posibilitatea chinezilor care nu au iesit pana acum din tara lor sa cunoasca si ia contact si cu alte culturi ale lumii, dar si de a consolida puterea orasului Shanghai.

Participanti

Tema expozitiei este Better City – Better Life (un oras mai bun, o viata mai buna) si ilustreaza perfect dorinta autoritatilor chineze de a face din Shanghai cel mai puternic.

Participa peste 190 de tari si peste 50 de organizatii internationale. Se asteapta ca expozitia sa fie vizitata de 70-100 de milioane de oameni.

Pregatiri

Pentru acest eveniment autoritatile chineze au inceput sa se pregateasca inca din 2006 cand au demarat lucrarile la noi linii de metrou care sa lege direct parti ale orasului de expozitie, au extins aeroportul international Pudong si au renovat centrul istoric al orasului Bund. Lucrari pentru care au fost alocate 34 de miliarde de euro.

Pavilioane

Sunt cinci pavilioane centrale tematice:

Urban Footprints – pavilionul ilustreaza dezvoltarea oraselor ca factor decisiv al progresului uman.

Urban Planet – proiectul realizat de germani are in centru distrugerea ecosistemului si consumul resurselor naturale ale pamantului.

Urban Dwellers – de data aceasta un proiect olandez ce are in centru povestile a sase familii reale de pe sase continente diferite.

Urban Beings – se concentreaza pe infrastructura oraselor moderne si este realizat de chinezi in colaborare cu englezi.

Urban Dreams – este o calatorie in viitor, dar una optimista, propunand oportunitati de dezvoltare a oraselor ce imbina progresul tehnologic cu traditia. 

Pe langa acestea fiecare tara are pavilionul sau, cele mai mari fiind ale Chinei, Africii si Pacificului.

Pavilionul Chinei realizat impreuna cu Arabia Saudita are forma unei luni taiate la mijloc, inconjurata de apa si desert, exact ca Arabia Saudita. Atractia principala este un ecran IMAX imens (are 1,600 mp) pe care vor fi proiectate scurtmetraje.

Spectaculos este si pavilionul britanic: este format din zeci de mii de tepi purtatori de lumina si care au in varf cate o samanta simbolizand biodiversitatea. 

 

 

 

Romania la Expo Shanghai 2010

Nici Romania nu lipseste de la acest eveniment grandios. Proiectul nostru are forma unui mar si se numeste Greenopolis (Megalopolisul Verde). Aici vor avea loc evenimente culturale (spectacole de folclor, balet, dans, teatru, conferinte ce vor promova schimburile economice cu celelalte tari).

Tot in acest spatiu va functiona si un restaurant cu specific romanesc.


Articol EXCLUSIV online
Text: Elena Draghici
Foto: Mae, ArchDaily.com

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply