România, bogată în peisaje

4

Nicoletta Huștiuc, loc. Cugir, jud. Alba
Dragi cititori practici, stimată redacție,
Vreau să vă povestesc despre o excursie cu maşina prin frumoasa noastră țară.
Am urmărit pe hartă şi am ales traseul cel mai apropiat de localitatea noastră, Cugir, dar totodată am vrut să atingem cât mai multe obiective turistice. Țara noastră este bogată, dovadă minunatele forme de relief, aerul curat, munții care, precum a spus poetul, „aur poartă”. Şi într-o dimineață, echipați de excursie, împreună cu părinții am pornit la drum. Am luat cele necesare, scaunele pliante şi masa pentru camping, geanta frigorifică, în care am pus alături de ceva mâncare şi fructe şi legume proaspete. Am urmat drumul Cugir-Sibiu, trecând prin localitatea Cârțişoara, aceasta fiind locul de naştere al lui Gheorghe Cârțan (1849-1911), cunoscut sub numele de Badea Cârțan.
Muzeul etnografic și memorial „Badea Cârțan“ deține obiecte ce au aparținut celebrului țăran autodidact. Pe drum, am rămas impresionați de locuri, dar numai într-o zonă anume erau pancarte pe care scria „Camparea interzisă”. Aerul curat, stâncile întâlnite în cale, drumul care şerpuia şi urca lin, apoi din ce în ce mai sus, creând în urechi senzația de surzenie şi parcă acest peisaj luându-ți respirația, şi la propriu, datorită aerului tare şi senzației de ocolire a curbelor foarte periculoase, dar şi la figurat, datorită minunatului peisaj. Pentru a face o asemenea excursie e nevoie, pe lângă toate celelalte, şi de mult curaj, mai ales dacă muntele ne creează senzația de „rău de înălțime”. Am ales curajul şi ne-am continuat drumul, oprind doar să „salutăm” ciobanii care erau cu oile pe lângă drumul care duce către Bâlea Lac, respectiv celebrul Transfăgărăşan. Cuvintele de multe ori nu pot descrie frumusețea, dar amintirile frumoase rămân adânc săpate în mintea şi inima noastră. Aşa s-a întâmplat şi cu excursia noastră.
Am ajuns şi la Bâlea Lac, unde nu mai fusesem niciodată. Deşi era vară, acolo era foarte frig şi ne-a cam luat frigul, nici nu am stat prea mult, deoarece urma să ne continuăm drumul, coborând pe la Curtea de Argeş, Vâlcea, Valea Oltului, dar despre aceste frumuseți vă povestesc într-un articol viitor. Ce ne-a impresionat cel mai mult la Bâlea Lac, alături de frumusețea cabanei care era parcă în mijlocul lacului, ca într-o poveste minunată, era un bătrânel care stătea pe un scaun şi cânta un cântec, din care am reținut doar refrenul: „Râu, pârâu, pârâu de munte, apă rece din izvor curat”, iar susurul cristalin al apei parcă-i aproba solfegiul. Bătrânelul îşi dusese stupii în zonă şi se oprise la un mic popas, avea peste 80 de ani şi se bucura de ceea ce Dumnezeu a putut să dea țării noastre, un minunat peisaj care desfată sufletul şi trupul. Mulțumesc pe această cale părinților, care ne-au ajutat să ne bucurăm împreună de această excursie frumoasă. Am plecat cu lecția învățată, că ne putem bucura de orice, doar să privim la minunata natură din țara noastră, natura pe care a înzestrat-o bogat Dumnezeu, parcă anume a ne aduce bucurie în suflete şi priviri. Mergeți pe Transfăgărăşan. Vizitați România!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion4 Comments

  1. Pingback: Siamo tutti pescaressi! | Revista Practic idei

  2. Pingback: O zi minunată la Bâlea Lac | Revista Practic idei

  3. Pingback: Turnul cu Ceas din Sighisoara | Revista Practic idei

  4. Pingback: Revedere cu vechii camarazi | Revista Practic idei

Leave A Reply