Roinița ajută la digestie, grăbește cicatrizarea

0

Zonica Florea, loc. Măneciu Pământeni, jud. Prahova
Dragii mei prieteni,
În rândurile de mai jos vreau să vă vorbesc despre trei plante des întâlnite în grădinile noastre. Primele două au ajuns în grădina mea cu ajutorul doamnei Rodica Meiroșu. Este vorba de fenicul și de roiniță.
Feniculul este o plantă înaltă ierboasă ce seamănă la frunziș cu mărarul. Dacă în alte părți ale lumii apare spontan, la noi crește doar cultivat. Are un miros plăcut care m-a convins să îl folosesc în detrimentul mărarului (eu urăsc mirosul de mărar). Îl folosesc la preparate culinare, în salate mai ales este foarte gustos și ajută în cazuri de balonare, este și un condiment excelent. De la el se folosesc semințele în scopuri medicale, este recomandat mămicilor care alăptează. Ceaiul de fenicul liniștește crampele sugarilor (colicii).  Feniculul este excelent în cazul durerilor de stomac (spasme), calmează durerile și reduce apetitul. Extern, se folosește în tratarea unor boli de piele pentru că are o acțiune antiseptică.
Roinița. În zona mea se mai numește și „busuiocul stupului”. Are un miros de lămâie din cauza uleiului volatil care se găsește în frunze. Este o plantă care miroase tare frumos și care atrage ca un magnet albinele. Cu ea se freacă stupul de albine atunci când roiește, mirosul ei plăcut atrage matca, iar albinele o urmează. În scop curativ se folosesc frunzele. Ceaiul din roiniță calmează stările nervoase, ameliorează stările de greață la femeile însărcinate, tonifică stomacul și ajută la digestie. Extern ajută la vindecarea rănilor, deoarece are proprietăți antiseptice și grăbește cicatrizarea. O mai poți folosi la ceai în combinație cu frunze de zmeur și mur, la salate, lichioruri.
Trandafirul. Petalele parfumate sunt folosite în industria parfumurilor, pentru dulcețuri și în scopuri medicinale. Sub formă de infuzie se folosesc petalele uscate pentru calmarea ochilor obosiți, în tratarea aftelor bucale la sugari. În caz de diaree un ceai făcut din
2 lingurițe de petale uscate la o cană (250 ml apă) este remediul perfect. Din petalele proaspăt culese de trandafir se prepară un oțet aromat. Peste doi pumni de petale proaspăt culese se adaugă 100 ml alcool de 90 de grade și 900 ml oțet de vin, se lasă la macerat timp de două săptămâni, timp în care agitați din când în când sticla. După trecerea celor două săptămâni se strecoară lichidul rezultat în sticle de culoare închisă și se păstrează la rece, se folosește cu succes în caz de febră la sugari și nu numai. Sănătate multă vă doresc!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply