Rezervor pentru bucătăria de vară

0
Gheorghe Cojocaru
Dragi cititori,
Cu greu renunț la unele obiecte scoase din uz,  pe care le păstrez pentru a le da o altă întrebuințare. Pentru rubrica „Practic, n-am obiecte de aruncat”, vă relatez despre o lucrare la care am întrebuințat mai multe obiecte vechi.
Gheorghe Cojocaru, Drăgăneşti-Olt, jud. Olt
Am folosit un rezervor (o butelie) de boiler electric de circa 80-100 l, fără izolație şi tablă exterioară, care erau deteriorate, pentru a face un rezervor de apă pentru alimentarea unei chiuvete în curte. Chiuveta era şi ea de la „obiecte de aruncat”, împreună cu bateria de robinete, fără prea mari defecte.
Am început pregătirile pentru scopul propus mai întâi cu butelia de boiler. Am tăiat din interior țevile de apă caldă, apă rece, până aproape de ieşire, păstrând ştuțurile din exterior care să servească la ieşirea  surplusului de apă. Apoi am desfăcut din filet buşonul din capătul inferior, pe care l-am dus la un strungar care i-a făcut un orificiu cu filet în centrul buşonului, pentru a servi la racordarea unei țevi de ½ țoli pentru ieşirea apei, cu lungimea de aproximativ un metru şi prevăzută cu filet şi robinet de trecere pentru închiderea şi deschiderea apei. Apoi am mai fixat prin ştuțuri cu filet un T şi un cot tot din fontă şi tot de ½ țoli pentru racord cu chiuveta, precum şi un ştuț şi al doilea robinet de trecere pentru golire în caz de necesitate, ce poate fi utilizat la udare printr-un furtun corespunzător.
Montajul a început mai întâi cu instalarea rezervorului, pe care l-am suspendat şi agățat în 4 cârlige sudate pe țevile pergolei metalice existente la o înălțime în partea de jos de 160 cm. Apoi am montat prin înfiletare buşonul, țeava de scurgere, robinetele şi racordul cu chiuveta. Chiuveta este aşezată pe un suport cu 4 picioare din cornier şi fier beton tot de la recuperări.
Pentru umplerea cu apă a rezervorului prin gura superioară, am prelungit țeava de evacuare „prea plin” a bazinului de apă de la instalația de apă a casei, care curgea jos făcând legătura cu rezervorul instalat printr-o bucată de țeavă de plastic cu lumginea de circa 2 m. În cazul excedentului de apă din noul rezervor instalat, apa iese prin ştuțurile păstrate şi prin nişte furtune şi țevi de PVC – apa se scurge la vița de vie de la pergolă şi chiar spre un strat de flori, irigându-le până ce este oprită pompa care duce apa în bazinul central.
Pentru această instalație am cumpărat doar un robinet de trecere din fontă de 18 lei, scurgerea de la chiuvetă 5 lei şi câțiva electrozi în valoare de 5 lei. În timpul folosirii chiuvetei apa se scurge la canal printr-o țeavă cu cot încastrat în platforma de beton, care are 80 cm până la canalizare. Toate țevile folosite au fost recuperate de la alte instalații modernizate anterior. Prin această lucrare am rezolvat unele probleme practice între care:
1. Apa care se scurgea din bazinul central când pompa din fântână nu era supravegheată, se captează acum în rezervorul de la boiler şi devine sursă de apă de rezervă pentru alimentarea chiuvetei din curte, foarte necesară pentru spălat. Plusul de apă se scurge prin furtunuri, irigând vara vița de vie din fața bucătăriei, sau se poate utiliza prin scurgerea de jos la udat florile cu un furtun corespunzător.
2. Protejez pompa de apă şi reduc consumul de curent electric pentru că nu mai pornesc pompa ori de câte ori folosesc un robinet de pe instalație, pentru spălat.
3. Se evită cazurile când apa scursă din bazin din neatenție, inunda curtea cel puțin pentru un moment.
4. Pot utiliza rezerva de apă captată în boiler la udatul florilor fără pornirea pompei, iar temperatura apei este favorabilă acestei irigări, fiind la temperatura mediului.
În continuare mi-am propus ca ansamblul compus din chiuvetă, o masă cu cadru metalic  şi un aragaz mai vechi, să fie utilizate pentru o bucătărie de vară în aer liber sub pergola de viță de vie unde am deja şi o copertină din materiale plastice.
Astfel se evită unele inconveniente la gătitul de vară din bucătăria casei. Sper să fie o idee bună şi pentru unii cititori.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply