Rezervați abutilonului un spațiu cu lumină din plin

0

Vă trimit câteva rânduri despre o plantă decorativă pe care o apreciez pentru perioada lungă de înflorire și pretențiile mici, anume abutilonul.
Abutilonul mai este cunoscut în multe case drept arțar de cameră, lanternă chinezească sau pristolnic. Este un arbust de origine din zonele tropicale și temperate ale Americii de Sud, a cărui înflorire durează de la începutul primăverii și până la sfârșitul toamnei. Planta poate să producă flori în orice anotimp dacă dispune de lumină și căldură. Din luna noiembrie până în aprilie îi priește un repaus ușor. În acest interval se ține într-un spațiu răcoros cu iluminare bună. Abutilonul necesită primăvara devreme tăieri pentru corectarea înălțimii și îndesirea lăstarilor. Planta nu este deranjată de micile ajustări cosmetice și se reface relativ repede. Pretinde temperaturi moderate. Iarna are nevoie de cel puțin 10 grade Celsius și multă lumină, de aceea trebuie plasată într-un loc bine luminat. Afară în grădină se acomodează ușor; se dezvoltă bine în zone cu soare sau umbră rară. Cantitatea de apă administrată să fie moderată, numai cât pământul să fie permanent reavăn, nu ud. Orice pământ poate fi folosit la abutilon cu condiția să aibă un drenaj bun.
Pristolnicul (abutilonul) se înmulțește ușor prin butași de lăstari puțin lemnificați, primăvara și vara. Înrădăcinarea se produce repede și bine la temperatura de 20-22 grade Celsius. Speciile cu frunze verzi pot fi înmulțite și prin semințe plantate primăvara.
Din primele zile ale primăverii se înlătură cu o foarfecă bine ascuțită toate ramificațiile bătrâne, în tip ce restul se scurtează la cel puțin jumătate din lungimea lor. În fiecare primăvară, după scurtarea ramurilor, abutilonul se mută într-un ghiveci cu pământ proaspăt, fertil cu drenaj bun. Vasul poate fi de aceeași dimensiune ori un pic mai larg.
Din aprilie până în octombrie, când abutilonul crește și înflorește bogat se udă cu dărnicie. În cursul iernii, se stropește moderat, chiar cu zgârcenie, fără a lăsa pământul să se usuce complet. Îngrășământ se pune vara la 1-2 săptămâni, iarna se sistează fertilizarea. Se sporește umiditatea prin pulverizarea apei în aer și numai rareori pe frunze.
După perioade cu înflorire maximă este bine să se tundă ramurile pentru a se stimula o nouă lăstărire și înflorire. Musculița albă și păianjenul roșu pot crea probleme acestei plante.
Claudia Dragomir, Buzău

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply