Reușesc să fac economii și să protejez natura în același timp

0
Foto: arhiva Practic-Idei
Elena Ioniță, loc, Răsuceni, jud. Giurgiu
Stimată redacție,
De-a lungul anilor,  revista Practic-Idei mi-a fost un bun sfătuitor în tot ce am realizat în casă şi grădină, dar şi în apartament, când locuiam acolo. Acum, că fac parte din această minunată familie, am prins curaj să împărtăşesc unele dintre ideile mele simple, dar, pentru mine, utile.
În primul rând, mă folosesc de resturile din gospodărie. De exemplu, nu arunc cojile de ou, ci le pun pe fundul ghivecelor, fie cele de răsaduri de legume, pe care mi le fac, fie de flori, deoarece sunt biodegradabile şi conțin calciu, de care şi plantele au nevoie. Nu arunc nici gălețile şi găletuşele, cutii şi cutiuțe de lavabilă, măsline şi altele, caut să nu poluez cu plasticul sau metalul respectiv. Eu mereu asociez utilul cu plăcutul şi economia cu ecologia. Este bine să refolosim lucrurile din materiale greu degradabile; în acest fel facem și economii, protejăm și natura.
În gălețile mari am plantat câteva zeci de passiflora din care am făcut o boltă. Eu folosesc passiflora ca plantă medicinală, dar combate stresul și doar când o privesc. În sticlele rămase de la apa îmbuteliată, de 5-10 l, am plantat roşii mici, cherry, iar la bază am pus flori curgătoare: petunii, pietricele, delosperma, care stau aliniate în zeci de ghivece pe aleea de trandafiri, fără să mai ocupe loc în grădină, iar locul salvat îl pot valoriza plantând legume. Pe acestea nu le tratez cu soluții chimice, deoarece, având stupi, nu folosim chimicale de niciun fel. Stropim plantele, chiar şi preventiv, cu macerat de ardei iute, care este foarte eficient în combaterea dăunătorilor de mai multe tipuri.
Sunt o mare iubitoare de flori şi mereu am căutat flori care să fie utile albinelor, flori nectarifere, de exemplu scabiosa şi centaurea, dar şi multe plante medicinale, care, în familia mea, au luat cu succes locul medicamentelor costisitoare.
Avem 4 copii care au rămas la oraş și pe care i-am învățat să respecte natura. Ei strâng toate recipientele de la apă, înghețată etc. şi le aduc la țară când vin, ajutându-mă în acest fel.
Voi reveni cu mai multe idei despre cum lucrez macrame, goblenuri şi chilimuri.
O vară frumoasă doresc cititorilor, iar redacției putere de muncă şi sănătate. Sunteți minunați!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply