Rețete naturale pentru calm, echilibru psihic, revigorare

0
maruntire nuci in bucatarie
Foto: arhiva Practic Idei
Otilia-Maria Puha, loc. Bilca, jud. Suceava
Dragă redacție,
La solicitarea doamnei Maria Ion din Constanța, din revista Practic-Idei nr. 8, vă trimit câteva rețete cu plante care ajută la menținerea echilibrului psihic, calmare și revigorarea organismului. Eu sunt adepta remediilor naturale.
Ceaiul de sânziană galbenă este un bun calmant psihic, în special la stările de isterie, nervozitate, nevroze, stări de oboseală și slăbiciune, epilepsie și vârtejuri. Se face infuzie dintr-o linguriță de plantă, cum se găsește la Plafar, la 250 ml apă clocotită, care se acoperă 15 minute, după care se strecoară.
Plantele amare aromatice (pelinul, coada-șoricelului), amare saline (cicoarea, păpădia) stimulează eliminarea toxinelor. Remediile amare au și un rol important în plan psihologic, alungând stările de dezamăgire și tristețe.
Ceaiul verde are, de asemenea, un efect energizant puternic. Se prepară dintr-o linguriță de ceai verde la o ceașcă. Se adaugă apă fierbinte și se lasă doar 3 minute la infuzat. Se bea câte o cană de ceai pe zi. Atenție, nu se consumă după ora 17.00, căci dă insomnie.
Un alt ceai cu efect calmant și revigorant se face din următoarele plante în părți egale: flori de păducel, tei, rădăcină de valeriană și talpa-gâștei. Se pune o lingură de amestec la 300 ml apă. Se fierbe compoziția până dă în clocot apoi se acoperă până când devine călduță. Se bea ceaiul îndulcit cu miere de tei seara, înainte de culcare.
Fiindcă fructele se găsesc în toate piețele, rețineți că sucul de prune este foarte hrănitor și energizant. Beți multe sucuri naturale (compot de mere și morcovi, amestecat cu suc de sfeclă pătrunjel, țelină, ceapă, usturoi). De două ori pe săptămână, beți sucul de la o lămâie și de la două portocale cu un gălbenuș și miere după gust, toate omogenizate.
Un excelent stimulent imunitar pe care îl folosesc la începutul fiecărei toamne este uleiul din sâmburi de struguri, este un remediu foarte bun. Am poftă de viață și de mâncare, sunt mai calmă, dorm foarte bine, iar de răcit nici nu se pune problema.
Un alt remediu pe care îl folosesc este obținut din amestecul unui pahar de miez de nucă pisat fin cu 300 g de miere curată, o mână de stafide și una de caise deshidratate. Se ia câte o lingură de 3 ori pe zi, înainte de masă.
Un alt energizant ieftin și lipsit de efecte secundare este următorul. Se cumpără 1-2 kg de alune de pădure, se aleg miezurile de bună calitate și se zdrobesc cu ajutorul unei râșnițe de cafea.
Se amestecă apoi cu miere polifloră și puțin busuioc uscat. Se pune totul într-un borcan și se păstrează la frigider. Se iau câte 3-4 lingurițe înainte de masă. Preparatul se poate administra ca atare sau se unge pe o felie de pâine prăjită.
Sper ca sfaturile mele să fie de folos doamnei Ion, cât și tuturor cititoarelor revistei.  Mult succes și sănătate! Voi reveni cu o scrisoare despre vacanța din vară.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply