Reteța mea ca orhideea fluture să înflorească de mai multe ori

5
orhidee roz
Foto: arhiva Practic Idei
Alina Pop, Iclod, jud. Cluj
Dragă redacție,
Dintre toate florile, cea care m-a încântat la prima vedere este orhideea, care mi se pare că este exotică, stranie, delicată și decorativă. O orhidee este întotdeauna un cadou reușit și o prezență încântătoare. Orhideele sunt simbolul purității, perfecțiunii și al feminității. Forma lor deosebită le-a transformat în adevărate talismane.
Ca să aveți și voi o orhidee, ca să o simțiți și să o vedeți ca și în descrierea de mai sus, vă trimit „rețeta“ de îngrijire a plantei mele preferate.
Orhideea am păstrat-o într-un pahar de plastic găurit. Nu m-am grăbit să-i schimb paharul, care era destul de inestetic, înainte de a afla mai multe despre această magică prezență. Așa că nici nu am mai schimbat paharul plantei, deoarece rădăcinilor orhideei le place înghesuiala. Dacă puneam planta într-un ghiveci mai mare, își dezvolta preponderent rădăcinile și în niciun caz florile. A fost suficient să introduc paharul într-o vază transparentă. Pe fundul vazei am pus un strat de pietriș și câte un pahar de apă. Astfel planta are tot timpul umezeală, dar am grijă ca rădăcinile să nu stea în apă.
Ud orhideea o dată pe săptămână vara și iarna la 2-3 săptămâni, dar obligatoriu cu apă de ploaie, pentru că nu conține clor, sau cu apă dedurizată.
Orhideei îi place lumina, dar nu o pun la soare pentru că i se ard frunzele și în final va muri. Locul cel mai potrivit este în spatele ferestrei unde e mai umbră. Planta se simte bine la o temperatură de 10-23 grade Celsius, dar asigur obligatoriu o diferență de cel puțin 9-12 grade Celsius între noapte și zi, fapt pentru care nu ar reuși să înflorească, și-ar dezvolta doar frunzișul.
Ca la orice ființă, urmăresc și starea de sănătate a orhideei. Aceasta o deosebesc după culoarea frunzelor. O orhidee sănătoasă are frunzele verde deschis, o orhidee care are frunze verde închis nu primește suficientă lumină, o orhidee care are frunzele galbene înseamnă că primește prea multă lumină, o orhidee cu frunze ofilite și care încep să se usuce semnalizează că a primit ori prea multă, ori prea puțină apă.
Orhideea nu poate reține apa după udări, de aceea consider că este bine să o ud de câte ori are pământul uscat. O ud dimineața și în niciun caz seara pentru că peste noapte frunzele nu se usucă și riscă să putrezească.
O mut în ghiveci nou o dată la 3 ani. Dacă rădăcinile sunt lipite de pereții vasului în care a stat, prefer să sparg vasul decât să trag și să rup rădăcinile.
Le curăț de pământul vechi, pun un compost nou din scoarță de copac mărunțită, argilă și mușchi de turbă, deoarece este recomandat să păstreze umiditatea. O ud din nou abia după 3 săptămâni. Cu aceste trucuri mi-am făcut orhideea să reziste foarte mult timp.
Sunt peste 30.000 de specii de orhidee în lume, fiecare cu alte feluri de îngrijire. Ceea ce eu pun în practică, face ca preferata mea, orhidea fluture (Phalaenopsis) să îmi înflorească de mai multe ori pe an. Cine crede că o floare atât de delicată este greu de îngrijit se înșală. Așa cum noi, oamenii, avem mici plăceri și ne ținem de ele, așa au și orhideele. Și, credeți-mă, ce doresc ele, este mult mai puțin decât ne dorim noi, oamenii.
Ofer toată atenția și îngrijirea orhideei mele, iar ea mă răsplătește cu un regal de flori de toată frumusețea. Merită efortul? Eu zic că da, pentru că orhideea face parte din plăcerile vieții mele. Mi-e drag să o îngrijesc și apoi să o privesc. Vă doresc tuturor spor la treabă pentru a avea plante frumoase.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion5 Comments

 1. am o orhidee care a fost inflorita circa 4 luni, acum i-au cazut florile- a avut 2 tije, una s-a ingalbenit, iar una este verde- ce sa fac sa-i provoc o noua infliorire- Multumesc

 2. Buna aș dori daca se poate sa va intreb am cateva orhidei.una are 2 tije.au inceput sa inmugureasca..nu ajunge sa înflorească pt ca se ofilesc cad..iar frunzele incep sae usuce..as dori un radpsusaradpunsastiu ce le pot face..aș vrea sa le salvez..va multumesc

  • Bună ziua!
   Din ce spuneți, pare să fie o problemă cu umiditatea atmosferică. Aerul prea uscat poate duce la căderea bobocilor, așa că verificați acest aspect. Citiți articolele despre orhidee de pe site-ul nostru, pentru a identifica specia pe care o dețineți și condițiile de mediu trebuincioase acesteia. Mult succes!

 3. Buna ziau .
  Am o orhidee fluture care a inflorit in luna martie ( 4 flori ) si acum i-au dat din nou inca 6 boboci . Cativa dintre ei s-au ingalbenit .
  Precizez ca nu este tinuta in apa si are un loc bine aerisit .
  Multumesc.

 4. Buna ziua,
  am 3 orhidee si toate stau la acelas geam, aceeasi lumina, una are frunzele vrede inchis, una verde deschis si cea de-a trei-a au inceput sa i se ingalbeneasca frunzele , deci explicatia cu lumina , nu este chiar ok . stiti cumva alt motiv ?
  Multumesc

Leave A Reply