Respectăm tradițiile

1

Adriana Bădăluță, sat Cucuieți, com. Scrioaștea, jud. Teleorman
Dragii mei,
Vă scriu din nou, de data aceasta despre sărbători. Mă înscriu la cel mai frumos concurs, „Cum ne pregătim de sărbători”, concurs la care citesc de 3-4 ori fiecare scrisoare și nu mă mai satur.

sarbatori de iarna
Foto: Adriana Badaluta
Încep cu curățenia generală, spăl mobila, parchetul, soba, geamurile, ușile, așez hainele în șifoniere, schimb lenjeriile, păturile etc. Pe geamuri desenăm forme cu sprayuri speciale. Bradul îl facem obligatoriu înainte de Moș Nicolae (este dorința fiicei mele de a fi prima care împodobește bradul și pentru a avea loc cadourile de la Moș, căci ghetele sunt mici). Împodobim terasa cu instalații tip furtun, beteală și fundițe, împodobim tablourile, coșurile etc. Am împodobit și frigiderul. Ne ocupăm apoi de sacrificarea porcului, după ritual, și pregătirea bunătăților tradiționale.
În seara de 23 decembrie așteptăm colindătorii ce vin într-un cârd mare (copii și bunici) strigând „Bolindeți!”, le dăm bolindeți (covrigi, mere, mandarine, nuci, biscuiți) fiecare are trăistuța lui, iar noi îi așteptăm la poartă. În seara de Ajun, așteptăm colindătorii cu Steaua și îi primim cu drag. Crăciunul îl petrecem în familie, în jurul unei mese îm-belșugate.
În seara de Revelion primim colindătorii cu Sorcova, Plugușorul și Capra. În seara de Revelion fiind tot cu rude și prieteni, dăm cu artificii, ciocnim câte un pahar cu șampanie și mâncăm 12 boabe de struguri punându-ne 12 dorințe, iar după 12 noaptea aruncăm cu grâu în geamuri făcând urări pentru anul nou venit. Pe 1 ianuarie, de Sf. Vasile, se spune că dacă îți calcă pragul casei un bărbat urmează un an îmbelșugat, iar dacă vine o femeie, este an păgubos. Pe 6 ianuarie mergem la biserică să luăm agheasmă, iar pe 7 ianuarie, de Sf. Ion, fiica noastră botează fântâna, casa, cuibarul găinilor etc., apoi merge și la vecini.
Sărbătorile de iarnă sunt cele mai frumoase, moment cînd se strâng rudele, se deschid cadourile și povestim tot ce am mai făcut. Vă doresc toate cele bune, un an nou plin de bucurii și realizări. La mulți ani!
Foto: Adriana Bădăluță

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Cum faci o sorcova | Revista Practic idei

Leave A Reply