Remedii cu sfeclă roșie

0

Vă scriu din nou despre o legumă de sezon, anume sfecla roșie. Din câte m-am documentat, pe lângă alte proprietăți, aceasta are și proprietatea de a crește cantitatea de hemoglobină din sânge și de a regenera celulele hepatice.
Sfecla roșie îmbunătățește funcția hepatică. Substanțele nutritive din sfecla roșie protejează celulele hepatice, contribuie la regenerarea lor și stimulează buna funcționare a ficatului. Sucul de sfeclă roșie este recomandat bolnavilor de hepatită, celor cu cancer hepatic și persoanelor care au trecut prin ședințe de chimioterapie. Sucul este bun și în cazul suferinzilor de ficat gras. Stoarce o jumătate de sfeclă roșie, un morcov și un măr și bea sucul imediat. Vitaminele A și C, complexul de vitamine B, potasiul, manganul, magneziul, fosforul, iodul, calciul, fierul și antioxidanții sunt o parte din substanțele nutritive care se află în compoziția sfeclei roșii.
În stare crudă, doza zilnică recomandată de sfeclă roșie este de 100-150 g, în combinație cu alte rădăcinoase, cum ar fi morcovul sau varza roșie. Este bine să mănânci sfeclă roșie crudă sau coaptă doar până ce furculița intră cu ușurință în ea, dacă este gătită mai mult, își pierde substanțele nutritive. Consumul în exces de sfeclă roșie crudă poate cauza grețuri. Bună în caz de hipertensiune, sfecla roșie este recomandată celor care suferă de afecțiuni cardiovasculare, în special de hipertensiune. Trece o sfeclă mică prin storcătorul de fructe, apoi amestecă sucul obținut cu o cantitate egală de miere, bea sucul de trei ori pe zi, în cantități egale, ține cura cu suc de sfeclă roșie o lună, apoi fă o pauză de două săptămâni. Datorită betainei, previne depunerile de colesterol. Cei care au probleme cu valorile crescute ale colesterolului pot mânca de trei ori pe săptămână salată de sfeclă roșie, amestecată cu alte crudități, sau pot bea câte un pahar de suc; urmează remediul două luni, apoi pauză.
Multă sănătate să aveți!
Elisabeta Gligor, com. Cenad, jud. Timiș

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply