Reginele neîncoronate ale sezonului alb

0

Fănica Doina Țană, Brăila
Stimată redacție,
Este anotimpul cadourilor. Dintre toate variantele posibile, florile o reprezintă pe cea mai generoasă, pentru că sunt purtătoare de frumos, de delicatețe, de culoare și parfum. Un dar viu!
Crăciunica este un cactus sclifosit, însă foarte frumos, care înflorește tocmai acum când lumina zilei ține foarte puțin. Și, pentru că nu se dezminte de suratele ei, Crăciunița nu se dă în vânt după apă, pământul în care stă, să fie udat moderat și lăsat să se usuce în două rânduri. Apa pe care o folosești în special în perioada de înflorire, trebuie să fie bogată în potasiu. Pentru ca florile și bobocii să nu se usuce și să țină mai mult, nu o mișca absolut deloc.
Azaleea. Varietatea de azalee indiană, care înflorește numai iarna, este deosebit de căutată în perioada rece. Atunci când o cumpărați, aveți grijă să aibă puține flori deschise, însă mulți muguri. Secretul menținerii ei în floare timp de mai multe săptămâni și a capacității ei de a înflori din nou anul viitor, este să păstrezi pământul foarte ud și nu doar umed, neapărat la răcoare și lumină puternică.
Steaua Crăciunului este de departe regina înscăunată a sărbătorilor de iarnă. Poinsettia este, de regulă, aruncată după ce se usucă și îi cad frunzele. Cu toate astea, o poți păstra ca să o ai și la anul. Pentru aceasta trebuie să-i tunzi crengile, nelăsând niciuna mai înaltă de 10 cm. Apoi nu o mai uzi deloc și o așezi într-un loc răcoros și umbros. Abia prin luna mai scoate planta de la iernat, răsădește-o, înlocuind măcar jumătate din pământul din ghiveci, și udă bine.
Cyclamen este una dintre cele mai răspândite plante de ghiveci ce înflorește iarna. Cele mai multe ajung însă la coș după câteva săptămâni, cu toate că sunt bine îngrijite și că pot înflori și câteva luni la rând. Când o cumperi, este bine să iei una cu boboci nedeschiși. Locul ideal pentru ea este la răcoare (la 16 grade Celsius) și cu multă lumină. O cameră caldă o condamnă la o viață mai scurtă.
Begonia. Varietățile de begonie ce înfloresc mai tot timpul anului și cele care o fac iarna au tulpinile foarte firave și se rup cu foarte mare ușurință. Ca să le ocrotești ai nevoie de țăruși de care să le sprijini. Pentru că acum este în plină creștere, musai să ciupești vârfurile, pe măsură ce planta se maturizează. Astfel se îndesește și va lua o formă de tufă compactă. Succes!
Foto: arhiva Practic Idei

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply