Reduceți udările plantelor și cantitatea de îngrășământ

0
Foto: arhiva Practic Idei
ing. horticol Olga Ungureanu, loc. Bârlad, jud. Vaslui
Dragi cititori,
Aș dori să vă împărtășesc pe scurt o parte din experiența mea legată de cultura plantelor în perioada de iarnă.
Odată cu venirea înghețului plantele din jardiniere, în special mușcatele curgătoare, care sunt plante perene, sunt tunse, fiecărui lăstar lăsându-i-se o lungime de 20-25 cm de pe care mugurii să poată porni și să formeze lăstarii care vor înflori în anul viitor. Această operație de întinerire este absolut necesară pentru a avea plante cu potențial de înflorire în anul următor.
Jardinierele cu plantele tunse sunt amplasate în camere luminoase, cu temperaturi cuprinse între 8-10 grade Celsius, camere care se aerisesc pe timp de iarnă 30 de minute la prânz. Din lăstarii rezultați de la tunderea plantelor-mamă se pregătesc butași cu patru frunze, primele două frunze de la bază se îndepărtează rămânând mugurii din care, odată puși în pământ, vor porni rădăcinile. Substratul utilizat pentru înrădăcinarea butașilor de mușcată este turba a cărei umiditate și mediu steril ajută la înrădăcinarea ușoară a butașilor. Îngrijirea plantelor pe timp de iarnă constă în udatul plantelor și butașilor cu apă la temperatura camerei atunci când pământul dă semne de uscare, pulverizatul plantelor și butașilor cu apă la temperatura camerei o dată pe săptămână și fertilizarea plantelor-mamă o dată pe lună. De menționat este faptul că în pregătirea butașilor pentru înrădăcinare rezultate bune dau tratamentul bazei butașului cu un praf Radistim înainte de plantare și lipsirea de lumină a butașilor proaspăt efectuați și plantați prin acoperirea lădiței cu butași cu ziare sau hârtie care se va ridica zilnic pentru o bună aerisire, știut fiind faptul că umiditatea în exces contribuie la apariția putrezirii frunzelor și butașilor.
Totodată, puțini cultivatori știu că și petunia curgătoare se pretează a fi înmulțită prin butași de tulpină asemănător cu procedura de la mușcată curgătoare, utilizând porțiuni de tulpină de la mijlocul lăstarului; partea de la bază de obicei este lemnificată, iar vârful fiind prea fraged nu ajută la declanșarea procesului de înrădăcinare. Utilizând aceste metode de înmulțire a plantelor de balcon, putem face economii importante în anul viitor cu un minim de efort.
Celelalte plante la ghiveci care ne înfrumusețează balcoanele pe timp de vară (trandafirii chinezești, leandrul, ficusul, mușcata românească, verbinele, begonia tuberhybrida etc.) odată cu venirea iernii necesită o udare redusă sau chiar stopată la plantele care intră în repaus total, fertilizarea nu se mai face săptămânal ca vara, ea se reduce treptat până la o dată pe lună iarna, afânarea solului este o lucrare absolut necesară în toate anotimpurile, deoarece asigură aerisirea sistemului radicular, ștergerea frunzelor de praf pentru o bună fotosinteză și tratamentele fitosanitare se reduc, deoarece odată cu reducerea temperaturii se reduc și populațiile de insecte dăunătoare.
Vă doresc tuturor să aveți flori frumoase și să fiți fericiți în compania lor!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply