Reduceți factura la energia electrică

0
pag 22
Arhiva Practic
Dragii mei,
Gazul, energia electrică, producerea de apă caldă menajeră, toate acestea costă din ce în ce mai mult  şi cum nu putem renunța la acestea, vă propun câteva principii simple de instalare şi utilizare a aparaturii electrice şi electrocasnice, care permit economii importante la factura de întreținere.
Ionica Mihai, Jijila, jud. Tulcea
Îmbunătățirile aduse sistemului de încălzire şi climatizare, dar şi buna izolare a pereților duc la reducea consumului necesar pentru încălzirea sau răcirea locuințelor. În România, consumul de căldură este de 4 ori mai mare pentru un apartament de două camere, față de unul de 4 camere din Germania, adică multă risipă.
Oricare ar fi tipul de energie utilizată (gaz metan, electricitate) montarea de sisteme regulatoare şi programatoare, permite obținerea unei economii de până la 25% în factura lunară. Reglați termostatul la o temperatură confortabilă, fără a face exces, un grad în minus înseamnă de fapt 7% procente recuperate din factura de energie. Instalarea unui ceas programator adaptează automat temperatura în funcție de perioadele în care camera este locuită.
Schimbați vechile aparate de încălzit, boilerele sau aparatura electrocasnică mare consumatoare de curent. Dacă acestea sunt mai vechi de 15 ani, nu mai aşteptați, înlocuiți-le cu unele noi, mult mai performante din punct de vedere energetic, de exemplu noile centrale termice realizează o economie de energie de până la 30-40% față de modelele vechi.
Faceți o revizie generală a aparatelor electrocasnice pentru că un aparat care nu funcționează în parametri normali, este un mare consumator de energie (atenție aşadar la filtrele de aer condiționat, la arzătoare, termostate, regulatoare). Curățați şi coşul de evacuare a gazelor atât pentru siguranța voastră, cât şi pentru a îmbunătăți tirajul.
O bună izolare termică a lo-cuinței conduce la o economie energetică şi la un confort sporit. Izolarea acoperişului permite o economie de energie de aproximativ 30%, iar costurile pentru realizarea acestei lucrări se pot amortiza în două luni. Izolarea pereților aduce şi ea o economie de energie de 35%, însă costurile sunt mai mari. Aşa că, odată cu venirea primăverii, pregătiți locuința pentru iarna viitoare, să nu ne prindă şi pe noi nepregătiți.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Arhiva Practic
 
Toate aparatele electrocasnice au aplicată o etichetă care indică dacă modelul respectiv este mare consumator de curent sau, dimpotrivă, economic. Astfel electrocasnicele de categoria A sunt de 3 ori mai eficiente decât cele din categoria C din punct de vedere al costurilor consumului de energie.
Frigiderele trebuie decongelate regulat, altfel consumul de energie începe să crească atunci când există gheață mai groasă de 0,5 cm şi se dublează dacă gheața atinge 4 cm grosime. Lăsați uşa frigiderului cât mai puțin timp deschisă şi nu introduceți în frigider mâncăruri care nu s-au răcit.
În măsura în care este posibil, spălați la o temperatură scăzută. La 30-40 grade Celsius, consumul de energie este de 3 ori mai mic, decât atunci când spălați la o temperatură de 90 grade Celsius. Dacă maşina nu îşi adaptează automat consumul de apă la cantitatea de rufe, spălați întotdeauna cu cuva încărcată la maxim. Când maşina prezintă opțiunea de încărcare la jumătate şi este folosită această facilitate, economia de energie electrică este de cam 25%.
În cazul iluminatului, alegeți mai degrabă lampa potrivită pentru tipul de iluminat pe care îl doriți, decât un bec cu putere mare. O lampă fluorescentă cu 18 W, produce aceeaşi cantitate de lumină ca un bec de 75W, deşi are un consum de 4 ori mai mic; chiar dacă este mai scumpă decât un bec obişnuit, are o durată de viață de 8 ori mai mare.
Noutatea ultimilor ani la noi o consituie dotarea masivă a apartamentelor cu geamuri termopane. Aceasta datorită calității geamului şi a celor 2 garnituri de etanşare, asigură o bună izolare termică şi o excelentă etanşare a apartamentului la infiltrațiile de aer, aşa că este necesară o ventilare zilnică a apartamentului prin deschiderea ferestrei pentru introducerea aerului proaspăt. Numai bine!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply