Recondiționez ușile vechi

0

Sidoneta Ploiță, Râșca, jud. Suceava
Stimată redacție, Pentru început, sincere aprecieri pentru formatul revistei; mă adaug și eu „colecției” de cititori fideli. Toți suntem „câștigători” cu atât de multe lucruri noi și folositoare pe care le aflăm din paginile revistei. Vă dau două soluții pentru recondiționarea unor uși vechi.
Dacă aveți ușile din lemn, cu mai multe straturi de vopsea inestetică, vă puteți apuca de reîntinerirea lor, cu încredere că în final totul va ieși pe placul vostru. Pentru asta faceți rost de o suflantă cu aer cald (630°C). Aceasta este acționată electric. După ce ați scos ușile din balamale, duceți-le într-un loc ferit de curenți, scoateți sticla și puneți-o deoparte. Apoi treceți cu aerul fierbinte peste lemnul ușii. Căldura emanată va topi straturile de vopsea. După această operație, șlefuiți cu bandă abrazivă. După șlefuire, în locurile unde lipsesc bucățele de lemn sau se văd găuri de la cuie sau lovituri puternice, aplicați chit de cuțit, care se găsește în orice depozit de materiale, care are aderență (se lipește) la lemn. După operația de șlefuire, pe care o puteți face cu mâna fără probleme, lemnul va rămâne curat și pregătit pentru stratul nou de lac sau vopsea, pe care doriți să-l aplicați. Eu vă recomand lacul pentru exterior, care imită nuanța oricărui lemn (cireș, fag, stejar etc.).
După aceste operații, dacă aveți posibilitate, schimbați și vechiul geam. În locul sticlei obișnuite puneți sticlă mată cu model sau sticlă tip termopan, cu două straturi, pe interior fumurie, iar pe exterior – oglindă. Acest tip de sticlă este mai scump (400 lei mp), dar este foarte frumos. Rămâne la gustul vostru să alegeți ce vă place, eu doar vă informez. Dacă ați ținut cont de sfaturile mele, veți avea o ușă nouă de nerecunoscut, cu investiții mici pentru o lungă perioadă de timp. Merită să recondiționăm cu drag orice obiect de care suntem legați emoțional. Dacă, însă, ușile din dotare, sunt din PFL (plăci fibro-lemnoase) sau PAL (plăci aglomerate din lemn) puteți face o cosmetizare, o punere în valoare cu succes deplin. Pentru acest lucru vizitați magazinele cu materiale de construcții. Aici veți găsi autocolant.
Este prezent într-o mare varietate de culori și nuanțe, unele mai frumoase ca altele. Rolele de autocolant sunt autoadezive, adică au un strat lipicios care se pretează la orice suprafață dreaptă, doar trebuie îndepărtată foița de protecție. Oricine are puțină îndemânare și o mână de ajutor poate realiza acest lucru, nu este ceva foarte complicat. Trebuie doar măsurat cu precizie și totul vine de la sine. Astfel, ușile vor căpăta un aspect nou și plăcut, depinde de bunul gust al fiecăruia. Eu vă recomand foile autocolante, sunt sigure și ușor de montat. Totuși, dacă nu vă pricepeți, solicitați ajutorul unei persoane care a mai făcut acest lucru și veți fi asigurați de reușită. În final, colectivului redacțional, care veghează la bunul mers al revistei, îi doresc, în prag de nou an, multe realizări personale și pe viitor să păstreze la fel legătura între oameni, iar schimbul de idei și experiențe să facă revista la fel de atractivă pe mai departe!
Foto: arhiva Practic

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply