Recondiționarea mobilierului vechi – 5 obiecte pe care le poți moderniza

0

Mobilierul este creat pentru a servi pe termen lung, însă moda se schimbă rapid și apar produse noi, cu design diferit. Fiecare persoană își dorește piese elegante, care să se potrivească perfect într-un decor actual.

reconditionare mobilier

Ce faci atunci când de mobila pe care o deții te leagă amintiri plăcute sau ai obiecte de o mare valoare sentimentală? Cu puțină îndemânare și multă creativitate, oricine poate da un suflu proaspăt mobilierului vechi. Este suficientă o simplă recondiționare pentru a-i reda strălucirea de altădată. Acest proces presupune aplicarea unor metode de reparare și reintroducere în uz. Iată ce obiecte vechi poți moderniza ca să le faci cât mai atrăgătoare pentru o amenajare curentă.

Paturi

Una dintre cele mai importante piese de mobilier care poate fi recondiționată este patul. Acesta poate fi refăcut total sau parțial, în funcție de noul aspect pe care vrei să îl obții. Dacă vorbim de un produs din lemn, este esențial să ștergi mobila de praf și să o cureți cu o soluție formată din 80% apă și 20% amoniac ori detergenți speciali.

Șlefuiește atent zgârieturile, aplică lac sau vopsea în mai multe straturi, iar la sfârșit finisează cu ulei de lămâie pentru a-i spori luciul. Piesele lipsă precum sertarele, mânerele ori picioarele pot fi refăcute, iar pentru tăblia patului înlocuiește materialul uzat cu unul nou. Dacă salteaua nu îți oferă gradul de suport dorit, îmbunătățește-i eficiența prin adăugarea unui topper. Astfel de accesorii creează un plus de confort la fiecare utilizare și sunt extrem de accesibile, mai ales că găsești toppere Somnart, la reducere.

Dulapuri

În opinia colecționarilor sau a celor care iubesc stilul clasic, mobilierul cu adevărat unic este cel antic, reprezentat de dulapuri impunătoare din lemn masiv. Extrem de rezistente în timp, astfel de piese au capacitatea de a transforma o încăpere într-una rafinată și elegantă. În cazul dulapurilor vechi, designul original caracteristic reprezintă unul din aspectele esențiale pentru care sunt atât de apreciate.

O piesă valoroasă din lemn poate fi recondiționată ușor prin revopsire cu lac special sau vopsea, schimbarea mânerelor ori aplicarea unor oglinzi. O altă modalitate de reparare presupune îmbrăcarea dulapului în tapet ori decorativ pe care le găsești într-o varietate de culori și modele. Tehnica decupajului ce presupune aplicarea unor bucăți de hârtie, șervețele, stofă ori piele și acoperirea lor cu adezivi speciali poate reînnoi rapid un dulap, mai ales dacă apreciezi decorul shabby chic, country sau stilul Provence.

Canapele

Pe lista pieselor de mobilier care se pot recondiționa fără investiții prea mari se află și produsele tapițate. Indiferent că este vorba de canapele sau fotolii, aceste pot fi refăcute dacă și-au pierdut culoarea originală, sunt grâriate, au cusături care au cedat, șezut și spătar inconfortabil.

Retapițarea totală sau parțială poate fi efectuată și dacă îți dorești o nuanță care să se integreze într-un decor modern sau pur și simplu vrei să aduci un suflu nou locuinței. Tot ce trebuie să faci e să alegi materialul dorit și să pui din nou în valoarea canapeaua veche. Dacă mobilierul are picioare acestea se pot înlocui, vopsi sau da cu lac, iar în cazul în care salteaua nu este prea confortabilă, optează pentru un topper care se folosește și la pat. La final, vei avea o satisfacție fantastică datorită efortului depus.

Mese

Cine nu își dorește o masă rotundă, din lemn, cu suprafața pictată manual și picioare sculptate ca o adevărată piesă de artă?! În mod sigur, cei care adoră stilul clasic și colecționarii sunt mai mult decât încântați de un asemenea obiect. Așadar, dacă ai deja o masă cu forme originale și picioare ornate, încearcă să o recondiționezi pentru a te bucura de o piesă de mobilier extrem de valoroasă.

Scaune

Chiar dacă ar putea fi ușor de înlocuit, scaunele sunt unele dintre piesele de mobilier care pot ajunge puncte de interes într-o locuință. Pentru un design modern, poți alege să le vopsești într-o culoare care să contrasteze cu restul decorului.

Dacă deții produse ce includ elemente decorative care amintesc de stilul gotic sau baroc, simpla lăcuire a acestora este suficientă pentru a le include într-o amenajare modernă ce urmează liniile acestor tipuri de decor. Scaunele pot fi vopsite în diverse modele pentru a da impresia unei tapițerii sau chiar retapițate dacă au material textil, patinate, recondiționate folosind tehnica decupajului ori aplicând dantelă și spray color.

Îmbinarea dintre vechi și nou reprezintă una dintre variantele actuale de decor, apreciate de toți cei care vor să păstreze intacte seturi de mobilier care au o imensă valoare sentimentală. Lasă-ți imaginația să zboare și recondiționează mobila aflată într-o stare prezentabilă dacă vrei să incluzi în amenajarea modernă a casei noile tale piese vechi. 

 

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Pexles

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply