Recolte mai bune de struguri

0

Maria Angelica Trică, loc. Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea
Stimată redacție și dragi cititori,
Vița-de-vie este robustă și poate rezista iarna, dar în țările cu climă mai rece, strugurii de masă de calitate nu pot crește în aer liber și trebuie cultivați în sere.
Un butuc de viță pe rod, cultivat lângă un perete sau în seră, poate produce într-un an bun 7-10 kg de struguri sau mai mult. Dacă puteți, plantați vița lângă un perete adăpostit, însorit, orientat spre sud sau spre vest. Fixați pe perete sârme de susținere la distanțe de 300 mm, ținute la 125 mm distanță de perete cu piroane speciale pentru viță, pe care le găsiți în magazinele cu articole pentru grădinărit. Procurați plante de un an și plantați între lunile mai și octombrie.
Vița va crește în orice sol bine drenat. Înainte de plantare, ameliorați solul cu compost de grădină sau cu bălegar fermentat (10 litri pe metru pătrat) și cu aproape 100 g îngrășământ de uz general la metrul pătrat. Săpați pentru fiecare butuc o groapă ceva mai adâncă și mai largă decât sistemul de rădăcini. Plantați vița la distanțe de 1,2 m și la 23 cm de perete. După plantare, tăiați vița deasupra unui mugur, la 15 cm de la pământ.
În prima vară lăsați să crească numai 5 lăstari viguroși. Copiliți toți ceilalți lăstari cât mai din vreme. În prima iarnă, tăiați lăstarul cel mai puternic de la jumătate și complet ceilalți lăstari. În a doua vară, legați toți cârceii laterali de sârmele de susținere. Când au ajuns la 61-91 cm, ciupiți-le vârfurile. Lăsați butucul să crească. Iarna, în schimb, tăiați butucul la înălțimea finală dorită sau, dacă este încă prea scurt, lăsați-l în pace. Tăiați cârceii laterali deasupra celui de-al doilea mugur. La începutul primăverii, fiecare cârcel va da pinteni. Tăiați pintenul cel mai slab de pe fiecare cârcel și toți cârceii nedoriți. Legați cârceii rămași de sârmele de susținere. Vara, pe fiecare pinten se formează un ciorchine de flori. Tăiați pintenul la 2 frunze mai sus de ciorchine. Curând, după ce încep să se formeze strugurii, tăiați cu foarfeca fructele mici, înghesuite, din centrul ciorchinilor. Repetați lucrările de curățare în fiecare iarnă, primăvara și vara.
Vița de seră poate fi plantată pe o margine exterioară, apoi trasă în interiorul serei printr-o deschizătură. Vița de seră se plantează la începutul toamnei. Înainte de plantare, fixați pe toată lungimea serei sârme de susținere la distanțe de 30 cm între ele și la 46 cm de peretele de sticlă. Fixați-le de cadrul serei cu piroane metalice. Pregătiți un strat cu 3 părți pământ și o parte bălegar fermentat. Plantați vița la intervale de 1,5 m. După plantare, tăiați-o deasupra unui mugur, lăsând numai 15 cm deasupra pământului (sau în interiorul serei, dacă rădăcinile sunt afară). Tratați vița la fel ca pe cea crescută lângă perete. La sfârșitul iernii, începeți să încălziți sera la 7 grade Celsius. Primăvara, ridicați temperatura la 16 grade Celsius, peste noapte și 18-21 grade Celsius ziua. Mențineți vița bine udată pe vreme călduroasă și stropiți zilnic butucii pentru umiditate în atmosferă. Ventilați bine sera mereu. Când strugurii încep să se formeze, aplicați îngrășământ lichid. Succes!
Citește și alte sfaturi utile despre vița de vie si cele mai productive soiuri aici!
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply