Recolta bogată, pregătită din timp

0

Gabriel Dumitru, loc. Budeasa, jud. Argeș
Stimată redacție,
Doresc să vin în ajutorul cititorilor cu câteva sfaturi mai deosebite privind pregătirea solului în vederea cultivării legumelor și fructelor.
Deoarece mă ocup cu plantele, am căutat să învăț, să practic și să înțeleg felul de viață a fiecărui soi de plantă, de la legume și fructe, la plante exotice și medicinale. Dacă le plantezi pe fiecare în solul potrivit, ai puține probleme cu ele. Majoritatea legumelor preferă un pământ puțin acid. Cei care au un pământ humos (ca al meu) și vor să-l folosească pentru legume, trebuie să-l îmbunătățească cu nisip și gunoi de grajd.
Pentru a nu avea boli la legume, pământul trebuie curățat de resturi vegetale și unde au fost roșii, rădăcinile lor trebuie îndepărtate, fiind gazda perfectă pentru boli si nu numai. Resturile vegetale sunt un îngrășământ bun pentru pământ, dar eu zic că este mai bine să fie depozitate într-un colț al grădinii, să se descompună și după aceea puse pe pământ.
O boală extrem de periculoasă este Verticilioza; aceasta găzduiește iarna în sol pe rădăcinile legumelor rămase în pământ și se manifestă când temperatura solului ajunge la 20-21 de grade Celsius (spre sfârșitul lunii mai) obturând vasele comunicante din rădăcinile plantei împiedică să mai circule seva și astfel planta se usucă din „senin”. Celor care au avut de-a face cu așa ceva, le recomand să nu mai pună legume pe locul respectiv câțiva ani, iar plantele infestate să fie arse. Preventiv se pot pune în gropițele de plantare câte 1 l de apă fiartă sau 0,5 l de fungicid preparat 0,2% cu apă.
Mulți confundă această boală cu mana, dar aceasta se poate trata cu fungicid dacă a afectat doar parțial frunzele. La planta afectată de mană se îndepărtează frunzele atacate și planta își revine. Anul trecut cât și în acest an în vară, din cauza temperaturilor mari, am observat la fructele de ardei că se bășică unde a bătut soarele. Aceasta se întâmplă din cauza lipsei de calciu din pământ. Pentru a preveni această boală, se împrăștie pe terenul destinat ardeiului var, care este carbonat de calciu. Pentru a nu modifica pH-ul se împrăștie și gunoi de grajd.
Sunt multe boli ale legumelor, dar dacă nu se aruncă gunoaie și se menține solul curat, probleme pot apărea doar din alte cauze. Înainte de a planta răsadurile, să se stropească cu pompa de stropit, un fungicid cu spectru larg, eu am folosit Dithane și am fost mulțumit. Pentru a îmbunătăți solul, recomand un îngrășământ bun la toate, ieftin și natural, se numește Del-ca-mag. Acesta se poate pune 30 kg la 100 mp. Am folosit așa ceva și plantelor parcă le-a dat „aripi”, s-au dezvoltat mai repede și nu am mai avut necazuri cu bolile.
Un mic secret ca să avem legume bune și frumoase este să folosim soiuri hibride. În luna februarie, când temperatura este de minim 5 grade, pomii se stropesc (îmbăiază) cu ulei horticol pentru a distruge păduchii, afidele, acarienii și ouăle acestora. Recomand să stropiți pomul înainte de înflorire cu îngrășământ foliar – Bionat, Atonik, acesta crește rezistența la ger a florilor. Ofer semințe de plante și flori. Puteți suna la 0724.677.125 sau 0248.236.224. Roade bogate!
Foto: arhiva Practic

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply