Reciclaţi, reciclaţi, reciclaţi!

0

Ştim cu toţii că plasticul sufocă planeta, că un PET aruncat în mare va fi descompus în 450 de ani, mult după ce persoana care l-a aruncat, copiii şi nepoţii săi nu vor mai fi aici. Şi cu toate acestea, sistemul nostru de reciclare şi refolosire lasă atât de mult de dorit. Deşi, în teorie, în România avem containere speciale pentru reciclare, în realitate tot gunoiul merge în acelaşi loc, de cele mai multe ori, iar nivelul de implicare a fiecărei persoane tinde către zero.

www.pixabay.com
www.pixabay.com
În străinătate, sistemul a fost implementat de către stat în aşa fel încât să motiveze cetăţenii să recicleze. Cum? Simplu – să arunci gunoiul menajer costă  11 cenţi/kg, în timp ce pungile cu reciclabile (carton, hârtie, sticlă, plastic, aluminiu) se ridică pentru 2 cenţi/kg sau pot fi duse personal, gratuit. Astfel, dacă înghesui şi reciclabile în coşul de gunoi, preţul se ridică nejustificat. Fiecare casă are un tomberon pentru gunoi menajer şi unul pentru reciclabile şi dacă îndrăzneşti într-un spaţiu public (o cafenea sau un birou) să arunci sticla de plastic la un loc cu mâncarea, vei primi cu siguranţă sprâncene ridicate.
Ce putem face în România? În primul rând, să sortăm deşeurile de acasă şi să ducem personal, la containerele speciale de reciclare, orice material ce poate fi reutilizat. Apoi, să transformăm obiectele de plastic ori metal în decoraţiuni pentru casă ori grădină, recipiente pentru flori şi mini-răsadniţe. Ştim deja că imaginaţia voastră nu are limite, aşa că aşteptăm să vedem cum daţi o viaţă nouă obiectelor vechi!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply