„Răvășitul oilor”, în luna septembrie

0

Mieluța Brezeanu, com. Runcu, jud. Dâmbovița
Dragii mei,
Comuna Runcu este așezată la răscrucea drumurilor de munte pe Valea Ialomicioarei. Este așezată între dealuri mari, învecinate la nord de Munții Bucegi, având Culmea Leaota unde este locul prielnic așezării stânelor pentru ciobani. Asupra numelui satului, în bătrâni se păstrează legenda venirii unui cioban ardelean „Runceanu”, care s-a așezat pe Valea Ialomicioarei, unde pentru turmele de oi avea pășuni, apă și ieșiri spre baltă. De la Runceanu se zice că se trage numele satului Runcu.
Ocupația de bază a locuitorilor comunei este creșterea animalelor, plantarea pomilor și prelucrarea lemnului. Pe vremuri era și cioplitul pietrei. Crescătorii de animale le îngrijesc pe timp de toamnă și iarnă în gospodăriile personale. În luna mai le dau spre îngrijire ciobanilor care urcă cu ele la munte unde sunt pășuni foarte bogate sau le dau sub supravegherea unui proprietar de stână (baciul).
În ziua de Sf. Petru și Pavel stăpânii vitelor se duc la stână unde măsoară cantitatea de lapte. Ei asistă la mulsul vitelor (vaci, oi, capre) și apoi cu baciul calculează cantitatea de brânză ce le revine în funcție de numărul lor și cantitatea de lapte. În ziua răvășitului, proprietarul primește vitele și brânza cuvenită, iar el plătește păzitul lor.
La noi în comună este un obicei ce se constituie drept start dat toamnei, „Coborâtul oilor din munte”. Este impresionant peisajul coborârii din munte la sat. Acest lucru se întâmplă în perioada 20-24 septembrie (în funcție de starea vremii). Proprietarul stânei, alături de ciobani, coboară vitele pentru a le da în primire stăpânilor lor. În această zi primăria comunei Runca, sub îndrumarea domnului primar Brezeanu Gheorghe, organizează într-un loc câmpenesc amenajat poetic un program artistic unde își demonstrează talentul echipele de dans și cor. Este de remarcat și faptul că în continuare vin artiști de muzică populară, care completează peisajul. Aici te impresionează atmosfera frumoasă la care contribuie cetățenii comunei, alături și de alți spectatori veniți din satele vecine. Nu lipsește nici târgul de produse animaliere unde se vând brânză de burduf, brânză felie, carne și produse din carne. Numai bine tuturor!
Foto: Mieluța Brezeanu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply