Raft de provizii

2

Magda Felicia Bălănescu, loc. Alexandria, jud. Teleorman
Dragi cititori,
Este de înțeles că fiecare se adaptează spațiului pe care-l are în gospodărie. Aşa am făcut şi noi, soțul meu meşterind astfel un raft pentru provizii, adecvat spațiului ce-l aveam în cămară.
Am păstrat proviziile pentru iarnă într-un loc mic, ca un fel de debara, incomod din multe puncte de vedere. Asta până când soțul meu a avut timp să se ocupe de un nou proiect, să meșterească un raft rezistent, util şi spațios, pentru depozitarea borcanelor cu provizii. A folosit ştacheți din lemn de brad, de 5/5 cm şi foile (lateralele şi uşile, din pal melaminat) de la un şifonier pe care l-am scos din uz. Într-o cămară pe care am eliberat-o de lucruri vechi, spațiul creat i-a permis soțului meu să facă un raft cu următoarele dimensiuni: înălțime – 1,80 m; lățime – 50 cm; lungime – 1,50 m. L-a împărțit în patru nivele, cu distanțe între ele astfel: de la picioarele raftului până la primul nivel 20 cm, apoi pentru ca pe primul nivel să pot pune borcane mai mari ori bidoane, următorul raft este poziționat la 45 cm; următoarele două nivele îmi permit să suprapun borcane (de 800 şi 400 g) , deci cu distanța lăsată de 40 cm, iar pentru ultimul raft nu au mai existat condiții, fiind liber.
Mai întâi soțul a fixat scheletul, cele patru picioare, din lemn gros, pe care a măsurat distanțele la care trebuiau puse rafturile, apoi a bătut pe rând, de jur împrejur, alte şipci ce urmau să susțină rafturile. Trebuie oarece îndemânare şi ordine în potrivirea şi prinderea elementelor şi nu în ultimul rând, o mână de ajutor. La mijlocul raftului, şi în față şi în spate, a mai pus câte un lemn de susținere, pentru si­guranță. La fiecare raft, a pus de jur împrejur alte şipci pentru protecție, să nu cadă borcanele în timpul manevrării.
Raftul l-a fixat lângă un perete, punând la nivelul de sus şi de jos al lui, şi în stânga şi în dreapta, holzşuruburi groase şi lungi, fixate în perete şi apoi a legat picioarele raftului de acestea. Sunt mulțumită când încarc raftul cu provizii. Vă doresc spor la lucru.
Foto: Magda Felicia Bălănescu

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Cum prin bucatarie sunt inconjurat numai de borcane de gogosari, ardei iuri, castraveri etc. credca acest material ma indeamna ca de maine sa-i fac sotiei un cadou, un dulap pe balcon. Pacat ca nu se pot atasa poze la comenturi ca va speriati cate borcane am in bucatarie si pe pervaz la geam si pe blatul de la mobila. Exista un dulap pe unul din balcoane insa este plin cu scule asa ca decat sa-mi strang eu jucariile sa fac loc la borcane mai bine le pun la treaba.

  2. Pingback: Cum sterilizezi conservele | Revista Practic idei

Leave A Reply