Radiatoare: bine de stiut

0

 

Ce trebuie sa stii atunci cand iti alegi un radiator pentru casa ta si care sunt cele mai noi modele de radiatoare citeste in continuare.

Ce se poarta

Nu mai sunt la moda radiatoarele de fonta sau otel pe care le gasim in apartamentele vechi. Formele lor au evoluat, de la dispunerea elementilor pana la culoarea pe care o au.

Sfat: daca nu iti permiti unul nou, dar totusi vrei o schimbare, noi iti recomandam sa iti vopsesti singur caloriferul de acasa. Alege o culoare tare care se potriveste cu intreg ambientul din camera si efectul este garantat.

Noile modele sunt fie electrice, fie in legatura cu centrala termica, sunt dispuse vertical sau orizontal si au forme care sunt mai degraba opere de arta decat simple obiecte functionale din casa.

Inainte de montare

Gabriela Urbanschi, reprezentant Decorad Industrie iti spune de ce trebuie sa tii cont inainte de a monta un radiator: “Trebuie respectat necesarul termic – este bine ca acest necesar sa reiasa dintr-un calcul termic exact, realizat de o firma de proiectare HVAC, care va tine cont de pozitia casei/apartamentului, materialele de constructie folosite (caramida, BCA), tipul si grosimea izolatiei, tamplariei”.

Nu orice instalator este si inginer

Sfatul Gabrielei Urbanschi este sa apelezi la un inginer de instalatii pentru calculul termic: “Cei mai multi beneficiari nu apeleaza la inginerii de instalatii pentru acest detaliu, considerand ca orice instalator poate sa faca estimativ un calcul termic si din acest motiv nu sunt dimensionate corect radiatoarele sau chiar sunt supradimensionate cu mult peste necesar ceea ce inseamna costuri suplimentare din partea beneficiarului si disconfort termic”.

Cum alegi radiatorul

  • Il alegi in functie de amenajarea camerei
  • Se recomanda montarea lor in zona ferestrelor sau o peretilor exteriori
  • Daca exista situatia unor pereti vitrati mari, cu sticla pana la pardoseala, atunci se recomanda convectoarele (minicanal) sau ventiloconvectoarele de pardoseala (clima canal)
  • Daca peretele de sticla este fix si nu se deschide catre o terasa, atunci se pot folosi radiatoare cu inaltime foarte mica pornind de la 8 cm.
  • In bucatarii sunt potrivite radiatoarele de inox, iar in bai poti alege unele multifunctionale care sunt si suport pentru prosoape, dar au incorporate si oglinzi.

 


Articol EXCLUSIV online
Text: Elena Draghici
Foto: Decorad

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply