Racordarea la reteaua electrica. Costuri, etape si alte informatii

1

Casuta ta s-a ridicat in picioare si incepe sa prinda contur, asa ca este momentul pentru racordarea la reteaua electrica. Te ajutam in hatisul birocratic si iti prezentam costurile, etapele si alte informatii de ajutor.

racordarea la reteaua electrica

In primul rand trebuie spus ca valoarea costurilor totale variaza substantial in functie de distanta intre locul in care este amplasata casa si furnizor, dar si in functie de solutiile tehnice pe care le poate folosi furnizorul de energie electrica pentru fiecare caz in parte. Asa ca nu se poate spune o cifra estimativa certa a costurilor pentru racordarea la reteaua electrica.

In linii mari costurile de bransament variaza de la cateva mii de lei (cu un minim in jurul a 4500 de lei), pana la cateva zeci de mii de lei (in cazul in care este necesara o lucrare mare pentru a aduce la locuinta ta o sursa de energie electrica).

Citeste si: Ce sa nu omiti din instalatia electrica

Este important de spus ca instalatia electrica din casa, parte a proiectului de bransament la reteaua de energie electrica trebuie adaptata la un estimat de consum, la care se adauga o supra sarcina, pentru siguranta retelei. Asa ca primul pas este sa faci acest estimat de consum si sa-l majorezi cu un procent de 10-15%. Acestea sunt datele in baza carora se face proiectul de bransament.

Taxele variaza si in functie de puterea instalata. Adica daca casa este doar o locuinta mergi pe varianta standard, dar daca ai in plan o pensiune si implicit un consum mare de electricitate, valoarea de putere trebuie sa creasca.

Banii presupun documente, proiect si suportarea costurilor de executie la care se adauga instalatia electrica a casei si avizele de la furnizor. Totul pentru racordarea la reteaua electrica.

Citeste si: Incotro se indreapta Romania din punct de vedere al incalzirii locuintelor

Pasul 1 pentru racordarea la reteaua electrica inseamna documentarea si informarea viitorului utilizator. Aceasta include si un proiect de racordare care poate sa coste intre 1000 si 2000 de lei.

Pasul 2 inseamna depunerea documentelor necesare, iar intr-un interval de sapte zile furnizorul trebuie sa verifice documentatia depusa si sa solicite eventuale completari. In final furnizorul formuleaza o solutie de racordare la reteaua electrica.

Citeste si: Merita sa investesti in proiecte de case luate de pe net?

Din acest moment, teoretic, in maximum trei luni ar trebui sa ai curent electric in casa, timp in care se efectueaza lucrarile de bransament necesare pentru racordarea la reteaua electrica.

De exemplu daca se alege varianta cablului ingropat, sapatul santului costa 26-30 de lei metrul sapat.

Undeva pe parcursul celor trei luni se realizeaza si contractul intre proprietar si furnizorlul de energie electrica. Proprietarul trebuie sa cumpere contoarul pentru energie. Acest contract trebuie incheiat doar cu o unitate licentiata de ANRE.

Aceasta este teoria. In practica procedura legata de racordarea la reteaua electrica poate sa fie mult mai rapida, daca ai norocul sa ai vreun stalp de tesiune pe aproape de casa. Daca nu, cele trei luni se pot dubla.

Daca sursa de energie este la mai mult de 500 de metri de casa, problema se complica, pentru ca este necesar un proiect de extindere a retelei electrice. In aceasta situatie costurile si durata de executie se dubleaza.

Cu alte cuvinte, nu-ti face casa mai departe de 500 de metri de un stalp de inalta tensiune, pentru ca in loc de racordare la reteaua electrica mai bine iti cumperi un generator propriu. O sa vorbim si despre asta.

Sursa: Electrica


Booking.com


Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. “nu-ti face casa mai departe de 500 de metri de un stalp de inalta tensiune”.
    Ba eu zic sa-o faci mult mai departe de un stalp de inalta tensiune.

Leave A Reply