Purcelușul face baie săptămânal

1

Paula-Iulia Peșteșan, loc. Cenad, jud. Timiș
Dragă și scumpă redacție,
Am avut parte să citesc foarte multe reviste Practice, astfel am îndrăgit revista, iar la îndemnul bunicii am îndrăznit să vă scriu, dar mai rar din lipsă de timp.
Am programul destul de încărcat, școala, învățatul, naveta, puțin ajutor dat bunicilor în timpul liber și puțină distracție, ca orice tânăr. Țin să vă mulțumesc și pentru premiile acordate, la care nici nu îndrăzneam să sper. La fel ca bunica iubesc florile, dar mai mult animalele, pe care le consider cu adevărat prieteni, că ei nu te bârfesc și îți oferă o prietenie sinceră pe o viață.
Vă scriu despre porcușorul meu de Guineea care a crescut la noi în casă încă de puiuț. Dar, din păcate este destul de bătrânică, aproximativ 5 anișori, și deși este femelă, nu am reușit să îmi țin puișorii. Primii puișori i-am dăruit, iar de atunci n-a reușit să se înmulțească. Prima dată când am adus-o acasă, toată familia s-a speriat de ea, dar în scurt timp a fost îndrăgită de întreaga familie. Porcușorul se numește Lili. Este un ghemotoc minunat și deosebit de curat, are culoarea albă pe spate, cu pete maronii. Este foarte ușor de îngrijit, preferă căldura, nu suportă frigul, dar preferă legumele proaspete și apa curată. Să nu mai vorbim de cușca în care o țin, trebuie să o păstrezi tot timpul curată. Noi ne-am obișnuit primăvara când iarba este mătăsoasă, bunicul o cosește, o lasă la uscat, astfel ne facem fân. Dintr-o lovitură avem și fân pentru iarnă, ce îl folosim ca așternut și hrană. Vara este mai ușor, când am timp o scot din cușcă, o las liberă să zburde puțin, nu se ascunde ci se învârte pe lângă mine.
Când eram la școală, în Cenad, obișnuiam să iar porcușorul cu mine la cumpărături. Acum am lăsat-o pe Lili în grija bunicii, care și ea o iubește mult. Mănâncă tot, eu obișnuiesc să îi dau morcovi, gulie, măr, castraveți ce nu-i lipsesc nici iarna din alimentație, îi adun păpădie și iarbă. Mănâncă întruna, îi dau și boabe de porumb, de 1-2 ori pe săptămână, să nu se îngrașe prea tare. Este un animal vioi, chiar se bucură dacă vede un membru al familiei, guiță de bucurie. Dacă vrei să o păstrezi curată și sănătoasă, trebuie să-i faci băiță cel puțin o dată pe săptămână, vara, iarna mai rărișor. Apa trebuie să fie călduță, întotdeauna am grijă să nu îi intre apă în urechi. După baie o șterg cu un prosop anume pentru ea, o perii, îi tai ghearele ce cresc repede, având grijă ca la tăierea ghearelor să nu sângereze. O țin la soare până se usucă bine, după care urmează joaca. Din cușca ei nu lipsește o bucată de creangă ca să aibă ce roade, că să-și tocească dinții ce cresc repede. Am observat că îi place liniștea, dar și muzica. Dacă o deranjează ceva, scoate un sunet ciudat.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Porcusorul de Guinea | Revista Practic idei

Leave A Reply