Purceii din grupa tineret iau în greutate și 400 g pe zi

1

cojocarugGheorghe Cojocaru, loc. Drăgăneşti, jud. Olt
Dragi cititori şi colaboratori ai revistei Practic-Idei,
Cu un an în urmă în Practic-Idei nr. 2/2009, la pag. 50-54, am scris şi am arătat cum se pot obține în gospodăria proprie purcei sănătoşi, necesari creşterii şi îngrăşării pentru carne sau valorificarea lor. De această dată revin cu câteva reguli pentru creşterea tineretului porcin, care să ducă la o eficiență în această afacere.
Categoria de porcine care cuprinde purcei după înțărcare, de la circa 45-50 zile de la fătare şi până la vârsta de 115-125 zile, formează grupa de tineret porcin. În această perioadă, indiferent de destinația pe care o vor primi în continuare, adică reproducție (prăsilă) sau îngrăşare, purceii vor fi supuşi aceluiaşi regim de îngrijire şi de alimentație.
După înțărcare şi ruperea lor de mamă şi de laptele matern, purceii trec printr-o perioadă dificilă de viață numită şi „criza de înțărcare”, care durează 7-10 zile şi care cere implicații deosebite în procesul de creştere. Pentru atenuarea acestor efecte, purceii vor fi menținuți în continuare în aceeaşi boxă în care s-au născut şi au supt. Scroafa va fi aceea care se duce în alt spațiu. Purceii primesc în continuare acelaşi furaj de calitate pe care l-am convenit în faza de sugar. După circa 2 săptămâni se începe formarea de loturi (lotizarea) sau grupe pe sexe şi dezvoltarea lor, cei mai mici fiind crescuți obligatoriu separat.
Diferența de greutate în cadrul lotului (grupei) nu va depăşi circa 1-2 kg pe cap la purceii înțărcați la vârsta de 7-8 săptămâni şi mai puțin la cei înțărcați la 6 săptămâni.
Mărimea boxei de creştere se va aprecia la circa 0,40 mp pentru fiecare purcel înțărcat. Este foarte indicat ca boxa de creştere să dispună şi de padoc exterior, unde  purceii cresc în aer liber, la soare şi căldură naturală în toată perioada favorabilă şi beneficiază de factori naturali: aer, soare, căldură naturală. În perioada de creştere tineretul porcin este supravegheat pentru a depista la timp eventuale îmbolnăviri, mai ales cele gastrointestinale manifestate prin diaree, care trebuie tratate imediat.
Furajarea tineretului porcin (care s-a făcut timp de 2 săptămâni după înțărcare cu furajul pentru sugari) va fi făcută în continuare cu furajul pentru tineret. Acesta se administrează de preferință uscat şi la discreție, dar se poate folosi şi umed, dar dozat ca să se consume integral, de la o masă la alta. Acest furaj poate fi cumpărat din comerț sau de la fabrici de nutrețuri combinate (FNC) şi se numeşte furaj 0-2 pentru tineret porcin. Dar poate fi pregătit în gospodărie (fermă) din cereale şi furaje proteice de la fabricile de uleiuri cum sunt: șrotul de soia şi șrotul de floarea soarelui.
Dintre cereale porumbul boabe este baza rețetei şi participă în amestecuri cam 40-50%. Apoi se completează cu uruieli fine de orz, circa 20% şi mai puţin grâul, circa 10%. Se folosesc mai mult tărâțele de grâu în acelaşi procent ca şi grâul. Șrotul de soia participă cam 10% în rație şi este cel mai bogat şi mai bun furaj pentru echilibrarea rației sub aspect proteic. Șrotul de floarea-soarelui având celuloză mai multă se foloseşte cam 4-5% în amestecul de furaje.
Din rație nu trebuie să lipsească nici carbonatul de calciu furajer sau (și) fosfatul dicalcic; sarea de bucătărie nu va depăşi 0,5%. Nici celuloza brută să nu fie peste 3-4%.
În perioada de tineret de circa 50-55 zile, un purcel consumă cam 50 kg de furaj şi 150 l de apă obţinându-se o creştere în greutate de 19-20 kg, adică un spor mediu zilnic de 380-400 g producție care este foarte eficientă.
O altă variantă de furajare a tineretului este şi cea a utilizării uruielilor de cereale din gospodărie în procent de 85%, care se amestecă uniform cu un concentrat PVM (proteino-vitamino-mineral) în procent de 15% asigurat din comerț. Pe ambalajul lor este indicat proporția de participare. Pentru economisirea furajelor concentrate (cu cereale) în perioada de primăvară, vară şi toamnă se pot folosi pentru furajarea tineretului porcin de peste 18-20 kg şi furajele verzi existente în gospodărie sau adunate din câmp şi poieni, mai ales lucerna „masă verde” ori pălită, administrată ca atare, treptat, pentru obişnuire, precum şi furajele suculente ca morcovi, sfeclă, dovleci, cartofi furajeri etc. Mai poate fi utilizat fânul de lucernă sau trifoi de calitate, recoltat şi uscat înainte de lemnificarea lui prea puternică; acesta se macină şi se amestecă în concentrate, fiind o sursă bogată de proteine, vitamine şi sucuri naturale.
La folosirea furajului verde se respectă regula de a fi administrat cu măsură (căci este consumat cu lăcomie) şi numai după ce s-a consumat furajul concentrat. Se evită folosirea furajelor mucegăite, încinse (dacă au stat grămadă) şi cele care conțin plante toxice precum: cucuta, laptele cucului, ştir cu semințe şi alte plante necunoscute. Furajele de varză sunt periculoase la porci în cantitate mai mare. Urzicile verzi sau uscate sunt bune pentru tineretul porcin ca atare sau fierte sub formă de ceaiuri.
Curățenia zilnică a boxelor tineretului este obligatorie şi de asemenea schimbarea apei neconsumate. După perioada de tineret, grăsunii trec la faza de îngrăşare care este diferită şi este în două etape, de la 30 la 50 kg şi de la 50  kg în sus până la sacrificare.
În condițiile anului 2009, afacerile cu purcei până la 20 kg au oscilat în jurul prețului de 250 lei/cap de animal, ceea ce poate duce şi la profit pentru crescători. Dacă țineți cont de sfaturile mele, veți avea parte de purcei de calitate, pe care îi puteți vinde  în pragul sărbătorilor la prețuri ridicate.
Vă doresc realizări frumoase, animale sănătoase și productive!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. am o intrebare …. cum dam startul porcilor dupa intarcare ce ii trebuie sa plece repede?

Leave A Reply